Gdm - BSP setiap 2 minggu

Salam mommies semua. Sy ade gdm sejak first trimester ni dh 21 minggu. Baby dh buat detail scan semua ok. Tp sy struggle sgt dgn blood sugar sy. Tension. Padahal sy tak minum air manis. Sentiasa rase penat sbb makan mcm tak puas. Tak tau nak buat mcm mane dah. Still sangkut bsp stiap 2 minggu.

1 Balas

Saya pun gdm tapi baru start makan metformin sbb 2x gula tinggi waktu pagi shj. Dah kena bersalin tak boleh lebih 38w. Tapi tak tanya lagi samada kalau berjaya kawal gula & stop ubat metformin boleh ke bersalin tak lebih tarikh jangkaan bersalin. Sis dh rajin buat kerja ringan & bersenam pun still x cantik juga ke? Tak tahu lah sis nk buat mcm mana lagi. Buntu.

3y ago

Ok. Nnt doktor bg solution yg sesuai utk sis. Mcm sy kena mkn metformin. Kalau gula dh ok tak perlu continue metformin ikut pamplet ubat tapi kena tunggu keputusan doktor dulu. Saya belum tahap cucuk insulin.