luka caeser

Hi mommies.. sy nak tanya korang yg pernah bersalin caeser..ada tips tak utk sembuhkn luka ceaser dgn cepat? Skrg sy dah 9 hr bersalin..tp rasa ngilu2 kat hujung jahitan tu.. any tips??

2 Balas

Hye... Saya dah 2x czer... Takda tips sangat... Macam yang doktor bagitau... Jaga makan minum... Banyakkan makan buah & sayur... Masa mandi biar air lalu di tempat czer... Lepas mandi lap elok2... Lalukan depan kipas lagi bagus... Biarkan kering betul2... Tidur, bangun, duduk, bergerak semua kena jaga... Nak senang bergerak pakai bengkung... Pakai bengkung moden senang yang jenis lekat tuu... Atau underware yang macm munafie tu... Sampai ke perut... Bila perut rasa kejap, nak bangun, duduk, berjalan, batuk, bersin tak rasa sangat di tempat czer tuu... Lambat atau cepat bergantung pada badan masing2... Pantang selama mana yang boleh... Badan kita nak guna lama... Nak jaga anak bila dah besar lagi... Take care yaa Selamat berpantang

4y ago

boleh... better pakai yang jenis moden, yang lekat tu... jangan yang belit2 tuu... jenis lekat kita boleh adjust nak ketat mana... kalau pakai bengkung lagi rasa selesa tak perlu nak ampu perut bila berjalan