Luka Jahitan

Hi mommies yg dah pernah bersalin atau dah habis berpantang, saya nak tanya, luka jahitan bawah ni ambil masa berapa lama ya nak fully elok? and ada tips tak nak cepat baik? #firstmom #ingintahu

5 Balas

Pengalaman saya ambil masa sebulan untuk betul2 pulih sebab ada infection. Family members saya yang lain ambil masa dalam 2 minggu. Saya sorang je yang paling lambat 😅 Tips nak cepat baik - Amalkan real food. - Ambil complete meal. - Elakkan makanan/bahan yang awak alergik. - Minum air secukupnya. - Sentiasa tukar pad/pantyliner maximum 2 jam sekali. - Sentiasa lap kering miss v selepas mandi, buang air besar/kecil

saya 2minggu elok. kering Dan benang pun xda. tapi adik saya ambil masa 1 bulan lbih sikit. kdg Luka tu blh bernanah. Luka balik. gatal. macam² la. ikut pnjagaan juga. jgn bnyak berjalan lasak².

hi dear. saya seminggu dah elok tp kena kerap jga kebersihan jgn cuci guna air garam. cuci guna air suhu biasa ja.. mkn byk sayiran dan minum air suam secukupnya terutama bila bf

sy koyak sikit, 1st degree tears, masa 1st week je yg rasa pedih, 2nd week dah ok. cuma basuh mcm biasa & keringkan dap2 tisu pastu sapu ubat kuning tu je tkde buat benda lain

depends juga sis. macam saya luka tu betul betul ok balik betul betul lepas pantang but sometimes ada juga macam gatal gatal sikit area luka tu.