Keehamilan keguguran

Hi mommies semua. Nak tnye ada tak pernah mengalami keguguran? Then pregnant balik. Mcm mana nak kuatkan rahim ye? Saya pernah keguguran before this and pregnant balik. Tpi agak risau miscarriage. Boleh ke terus pergi klinik minta ubat kuatkan rahim atau injectin ? #pleasehelp #ingintahu

10 Balas

saya gugur 2/2/22 baru ni. sempat period sekali je . pastu pregnant semula . sejak dari dua hari lepas keguguran, saya cuma makan asid folik je setiap hari, nonstop sampai harini dah 12w 2d. and saya ada prepare duphaston incase bleeding. baru ni buat buku pink, doktor cuma kasi ubat tambah darah, obimin. saya makan takde effect pun macam oening² ke atau loya. cuma saya tak makan hari² , saya makan selang sehari 😂 yang penting jangan ganas² dan angkat berat ya , jaga cara berjalan, jaga makan . untuk bersama elakkan dulu untuk trimester pertama 🤗 tapi jarang ada orang boleh tahan 😂 jangan ganas² jika nak bersama, awal² trimester ni kalau saya, saya minta buang luar , sebab saya ada baca air mani boleh menggalakkan pembukaan servik. tapi saya tak sure pasal tu, untuk langkah berjaga , saya elakkan je lah 🤗

sy 3x keguguran sebelum nie.berturut².then start ambk susu preggy love. rezeki.asbab ambk susu preggy 4botol.sy pregnant.bila nk confirmkn pregnancy.sy g scan kt klinik swasta.then inform doc psl history keguguran sebelum nie.doc bg ubt kuat kn rahim.duphaston.sy consume sepanjang trimester 1.masuk trimester 2 doc suruh stop.sy jgk continue consume susu preggy love smpi skrg.sis boleh cuba.

kena knalpasti dulu keguguran sbb ape tu puan. banyak s3bab menyebabkan keguguran. saya keguguran 14week.. puncanya pon xpasti.. alhamdulillah lepas stahun bru pregnant semula.. yg penting puan kena tenang no stress. ambil pemakanan sihat. folic acid. sy pon risau juga tp alhamdulillah selamat n sihat anak pon da sthun lebih. ...insyaAllah sy doakan puan kuat n kandungan selamat n sihat ...

saya 3x keguguran. pregnant kali ke 4, terus tiap bulan check up kat o&g. setiap kali check up mesti ukur rahim. saya beli ubat utrogestan di farmasi, kena masuk ubat tu ikut bawah. tapi nak beli kena ada surat doc. sis tak payah minta ubat kuat rahim kat klinik, refer je doc sedia ada. kalo doc tak suruh means jangan risau. saya dulu tiap bulan kena scan ikut bawah. serik rasa. hehe.

2y ago

sis dah buat buku pink? saya dulu lepas je buat buku kat kk, terus kena refer o&g hkl. lepastu baru refer doc.

sy prnh kgguran 9week bln 11 tahin lepas..3 bln drah x brhnti..lpas tu sy try folic acid appeton beli kat farmasi..sy amal setiap hari sebiji sblm tdur..alhamdulillah skrg dh 7week 😊..paling penting jgn stress sis, jaga pemakanan dn kshtan ye..in shaa ALLAH, andai rezeki itu utk kta, ALLAH SWT xprnh tunda..yakin sis..smoga sis segera hamil ye 😃😃

2y ago

baru sy ingat, lpas habis pantang kgguran hari tu sy ada buat urut kampung ngn nnek sy jgk sis..sbb nnek sy bidan kampung..itu ikhtiar sy jgk selain amal folic acid..

saya gugur 2 kali last year. 1st 5w on oct. 2nd 9w on dec. now alhamdulillah dah 16w. masa 1st trimester dlu, sye xde buat kje rumah langsung, masak xde. bykkn rehat + bed rest. dah masuk 2nd trimester ni bru buat kje rumah balik sikit². kalau penat sye rehat. masa gugur dlu sye berurut dgn bidan, bidan tu naikkan peranakan balik + sye mnum jamu.

2y ago

xde pon. byk kn bedrest je. masa 1st trimester dlu mmg elakkan bersama. now elakkan kan lepas dlm. sbb org kata air mani boleh lembut kan pintu rahim.

Hai Puan Siti, st pun pernah gugur ank kedua masa tu 7 week bleeding nonstop . Lps pantang 6 bln LPs tu sy preggy semula. tp bleeding jgk mungkin berkat doa sy kuatkan semangat hingga Janin bertahan. Apa pun ats kuasa Allah. jgn putus berdoa ye puan. InsyaAllah

2y ago

terima kasih puan faradilah .

klinik akan bg duphaston dan aspirin. Duphaston utk tebalkan rahim, aspirin pulak akan bg darah cair dan mudah pergi kat rahim sbb pregnant perlu byk supply darah ke rahim. Duphaston ade jual dekat farmasi, kotak warna pink.

2y ago

boleh ke beli ubat duphaston tu tanpa surat dr? saya nak beli tapi belum check dr lagi sebab kandungan bru 5weei

saya 3x.. bkn sebab rahim kdg2 sis.. tapi sebab ovum @ sperm suami sndr yang xsihat. biasa klu ada sejarah kguguran, once pregnant balik terus la pg klnik swasta nnt mrk bekalkn duphaston.. jgn risau.. 😃☺️

2y ago

pgalmaaAn sy bleedg even baby ada heart beat d hos gov xda bagi.. dia surh monitor shj.. esok hari baru g klnik swasta bru mrk bg.. dlm RM500 jg utk 4 injecton..

sis mcm mne sis dptkn duphaston? saya risau klau bleeding ke apa2 ke. hmm kena pg klinik biasa ke mcm mnw

2y ago

mse kt klinik tu sy xsempat nk tny byk dkt doc sbb dia kate scan dlu.. igtkn lps scan akan jmp doc, tp dia g attend patient lain plak.. huhu terkilan plak xdpt tny.. tp sy bce kt google katenye batuk n bersin xmembahayakan kandungan.. tp sy cm yakin sbb sy bersin2 sbb time tu je bleeding.. now da sehat xde pon..