Kencing manis

Hi, boleh share pengalaman mengenai GDM?Nurse KD ada call ckp bacaan gula sy xberapa cantik, sy nk kena pergi lagi utk ambik darah 4x. Boleh bagi tips tak mcm mana nk turunkan bacaan gula? Ada ke sapa2 yg first sangkut next pergi bacaan gula turun balik. Stress pula lepas dpt tahu sangkut kencing manis, rasa mcm xnak makan semuaa,. Risauu 😢

1 Balas

kencing manis tu kalau dh detect 1st mmg terus ade je. nnti lps bersalin bru die bgi mnum air gula balik, tgok gula kita turun atau terus lekat je. yg penting awk kena jaga bsp, bwh 5.3 sblm mkn. bwh 6.7 lps 2jam makan. xboleh naik berat byk sgt. max 1kg 1m. kalau lebih nnti doctor bising 😂 baik beli je glucose meter tu, buat sendiri dkt rumah. xyah nak ulang alik klinik dah. mlm kena dinner awal kalau mkn nasi. before 8dh kena dinner. buah jgn mkn byk. nak2 lagi buah yg tinggi kandungan gula, mcm anggur, mangga, longan, laici. semua kena limit kan. lps tu monitor, kalau ade hypo, bancuh air gula putih dgn air suam, nak bagi gula naik balik.

2y ago

Wahh, terima kasih sis membantu.