Alahan semasa mengandung

hi mommies! saya nak tanya, biasa ibu2 kat sini mengalami alahan pada berapa minggu/trimester ke berapa ye? and lama tak alahan tu? maksudnya sampai minggu berapa baru alahan tu takde? saya dah 10 minggu masih takde rasa alahan. normal ke?

31 Balas

Normal tu. Awak macam adik saya, preggy takde alahan apa apa. Tapi baby sihat je Alhamdulillah. Macam saya skrg 25 weeks, first trimester muntah2 n loya. Masa tu rasa betul ke boleh back to normal. Sebab setiap hari muntah n loya. Masuk 4 bulan lebih sikit dah habis alahan tu semua. Ada orang alahan sampai bersalin. Ada orang xde alahan. Tengok badan. Syukur awak xde alahan, penat kalau kena muntah2 n loya tu. X boleh perut kosong, jadi nak muntah tapi bila makan rasa nak muntah jugak. Serba x kena. Huu

ada orng takda alahan langsung smpai dh bersalin,ada yng trimester pertama dh teruk alahan..ikut orng jga..dlu sya 8minggu alahan teruk, smpai ke 20+ minggu akn berkurangan lh,part sya suka trimesters kedua ni dia tkda alahan ,tak rsa senak perut tdo senang je,mkan pun tak crewet tu bgi sya lh,lain orng lain bdan..klau third trim memang akn senak perut sbb bby mkin membesar..

sy alah start 6 week smpai la 17 week lpas tu ok smpai bslin..bdn kita xsme sis..kdg ad yg xad alahan..kdg ad yg alah smpai bsalin..ad yg awal alah tga2 xad hujung alah blik..mcm2 la hehe..doa la jgn ad alahan xlarat nt..mkn ape pn xbleh..sy dlu bau wangi pn xnk ase loya..dri awal smpai 4 bln mmg ape pn xnk mkn..law mkn pn jap lg mntah blik..smpai berat trun 11kg..

Saya start dapat tahu pregnant terus alahan sampai lah nak masuk trimester 2 baru hilang. Alahan teruk pulak tu sampai warded hospital 3 hari masuk air sebab dehydration, vomiting and nausea in pregnancy. Dengan kena covid lagi dalam masa yang sama alahan. Allahu. Kalau tak ada alahan bersyukurlah dan jangan mintak. Seksa diknon oi 😆

saya masa mengandung alahan teruk , xleh bau nasi , xleh bau asam pedas, sambal tumis, nasi lemak mmg xblh mkn lgsg , 9 bulan tu sy makan roti, sayur, buah , jus .. mcm tu ja , mula msuk 8 bln blh mkn 2-3 sudu mcm tu je .. makan vitamin yg kk bgi, Insha Allah .. dn skrg Alhamdulillah baby lahir okay ja, kulit cntik bersih ..

11mo ago

berat Alhamdulillah okay, sbb wlaupn xmkn nasi, sy mkn kwetiaw, sayur2 dn buah2 ..

tiap org belainan ye. mcm sy start week 6 sampai week 20 xleh mkn lauk2 kt luar. kena masak sdiri lauk yg sama iaitu sayur hijau n ikan goreng je. sayur kaler lain tgok boleh muntah terus. alhamdulillah skrg dah week 23 takde lg alahan boleh masak mcm2 cuma kuantiti mkn sdikit, xbyk mcm sbelum pregnant

Alhamdulillah sis xde alahan . Saya selalu jealous dgn org xde alahan rasa mcm best nya diaaa . Alahan nii saya perit sangat . Tp saya redhaa demi baby asalkan baby sehat. Saya start nk masuk minggu ke 6 sampai skrg . Skrg dh 10 week . Masih lg menghitung hari menunggu alahan ni hilang 😂

Alhamdulillah syukur kalau sis tkde alahan .sy start 6w smpai skrg 11w alahan teruk .minum air kosong pon tak boleh .tgok semua jenis makanan rsa loya .pksa mkan pon lalu 2 3 suap je .lepas tu muntah mcm air terjun🥴berat drop 7kg.seksa ya rasa😭 3rd prgncy 🫶🏻

sy 7w baru rasa alahan. sebelum tu tak tau mengandung. 7w tiber loya tak expect mengandung sbb ada makn ubat cyst. alahan 1st trimester je. teruk muntah pening makan pun tengok tak lalu. naik 2nd trimester hilang dah. anak second muntah 9bulan alahan.

Saya 25weeks, alhamdulillah takde alahan. Normal je takde alahan tu. Cuma badan you akan rasa ada perubahan contoh boobs membesar, selera bertambah etc. bersyukur lah takde alahan. Some people alahan sampai kena masuk air.