Alahan semasa mengandung

hi mommies! saya nak tanya, biasa ibu2 kat sini mengalami alahan pada berapa minggu/trimester ke berapa ye? and lama tak alahan tu? maksudnya sampai minggu berapa baru alahan tu takde? saya dah 10 minggu masih takde rasa alahan. normal ke?

31 Balas

saya start 6weeks sampai 16weeks alahan. pastu stop since 17weeks. then sambung balik alahan 27weeks hingga sekarang 31weeks. awal trimester alahan langsung xde selera nak makan. skrg ni walaupun alahan selera memang membuak² 😂😂

saya alahan mase 1bulan smpai 4 bulan..teruk sgt2 mcm kain buruk je rasa..asal bgn je pening sgt2 tuhan je yg tahu seksa nya masa tu..tpi skrng nk msuk 7 bln alhamdulillah....semua baik2 saja..injo jela kan jnji dpt bby🥰🥰🥰

saya 20w skrg langsung takde alahan dari awal dapat tahu preggy. alhamdulillah. normal tu awak, sebab alahan ni, dia atas individu. setiap badan orang lain2. enjoy the journey je 🙆🏻‍♀️

start 10week sampai skrg 26week masih alahan, tiap kandungan alahan berbeza, ada yg kejap je ada yg takde langsung, kandungan kali ni teruk 26week masih muntah² takde selera mkn berat turun 😵

Pengalaman sy, alahan sampai 16weeks je. Masuk trimester kedua slowly hilang & blh makan ape shj.. tapi lain individu lain timing dia.. kdg ade je yg alahan dtg balik mase third trimester😃

saya 4 org anak tak pernah rasa alahan mengandung...rilek je MCM org tak mengandung alhamdulillah tak ada apa okey je....anak yg 5 ni tiba2 alahan pulak..muntah2 on off

sy alahan dr 6weeks smpi 12 weeks loya dan muntah xlalu makan.alahan air liur berlebihan smpi skrg 16weeks x hilang lg.jgn diminta alahan sis seksa rasanya.hehehehe

Saya dah 11w masih mual dan alahan, anak yg lepas alahan dan muntah2 sampai nak bersalin. Nasib masa nak teran baby tak muntah. Mungkin tgk hormon juga sis.

1y ago

Itu la bila mual ni jadi malas nak buat semua perkara, salah sikit semua nak dimualkan, 🤣🤣

Alahan saya start 7 weeks sampai 4 bulan. Takleh makan minum. Dah masuk air pun sama jugak. Tapi paksa jugak makan sikit utk baby dlm perut.

Alahan ni ikut individu tau. Macam2 ada. Ada yang mula lambat, ada yang on/off. Ada juga yang takde alahan langsung. Semua ni normal.

1y ago

Yes 🫶🏻 Saya pulak dari 1st-2nd trimester. Kakak saya berpanjangan, keluar masuk ward sebab dehydration 🥹