TRAUMA SELEPAS BERSALIN

hi mommies, saya first time mom. baru je malahirkan anak pada awal bulan Ogos. sepanjang 3 bulan lebih ni saya masih trauma dengan kenangan bersalin baby sebab saya kena induce & mcm2 procedure lain yang saya kena lalui untuk lahirkan baby. Sejujurnya saya sangat sangat trauma sampai saya takut nak bersama dengan suami. Suami tak paksa tapi haritu dia ada lah tanya whether saya dah okay ke belum, saya cuma cakap saya takut & tak bersedia. dia pun memahami & memaksa. saya tak sure apa saya rasa sekarang tapi lebih kepada trauma & anxiety melampau . saya rasa macam saya dah takde nafsu ke arah tu, so saya cuba lah tengok porn satu dua vid sebab nak tahu tahap excitement saya ni , instead of rasa teruja saya rasa takut sampai nangis mengigil2. ini ke yang orang2 cakap mati putik ? seriously saya buntu & takut sangat. lagi saya takut bila beberapa bulan lagi misi KK nak set appointment utk pap smear, saya memang takut sangat dengan apa2 yg berkaitan bawah tu. sampai ke hari ni masih rasa nyilu sakit jahitan 😭😭😭 apa saya kena buat? saya tak tahu nak cakap apa dengan suami kalau dia ajak lagi lepas ni, rasa stress sampai nak berpisah sebab takut tak mampu nak jalankan tanggungjawab yg sempurna sebagai seorang isteri #firstbaby #pleasehelp #firstmom #FTM #advicepls

21 Balas

Normal sis, sya pun anak sulung trauma sbb induce. Waktu pantang dan healing tu lagi seksa. Lepas 3 bulan baru berani bersama suami, ok dah waktu tu. Skrg tunggu masa nak branak lagi dan lebih bersedia.

normal sis. sy pun mcm tu jugak. ank sy 5 bulan baru berani nk bsama. tu pun sakit2 kat tnpt jahitan. cuma tu laa dalam takut2 tu sangkut lagi wktu ank 8bulan. hehehe

Puan, ajak suami pergi jumpa doktor sekali ye. Bgtau doktor problem awak, jgn malu jgn segan okay. insyaAllah doktor boleh bantu awk. Jgn tgk porn ye, berdosa tu

pelan2x sis bincang elok-elok dngan suami sis... klau masih trauma pakai lah perancang insyaallah semoga di permudah segala urusan sis 💞

Sissss sy mengalami masalah yg sama and tak pernah lagi luah kat sapa2, tgh pendam sendiri je 😖😖😖 and tak tau nak buat apa

xpe sis.. slow2 jgn paksa diri.. cuma nk tnye, skg nie lps bsalin memg kk akan set appoinment utk pap smear ke?

2y ago

ya..biasanya sebulan cekup...atau 6 mnggu cekup anim..skli die buat

tp mcm sy...lps bsalin nfsu sy mjdi2 plak....suami ajk sy on je...3hri bturut2.. mybe sbb sy bslin czer kot...

Saya dulu sampai 4 bulan mcm to tak bersetubuh dgn suami..sbb masih rasa nyilu2..dan takut2

Take it slow. Selama yg awk nak pun boleh. Bincang dgn suami InshaAllah dia faham

klau takut.. ambil perancang..