TRAUMA SELEPAS BERSALIN

hi mommies, saya first time mom. baru je malahirkan anak pada awal bulan Ogos. sepanjang 3 bulan lebih ni saya masih trauma dengan kenangan bersalin baby sebab saya kena induce & mcm2 procedure lain yang saya kena lalui untuk lahirkan baby. Sejujurnya saya sangat sangat trauma sampai saya takut nak bersama dengan suami. Suami tak paksa tapi haritu dia ada lah tanya whether saya dah okay ke belum, saya cuma cakap saya takut & tak bersedia. dia pun memahami & memaksa. saya tak sure apa saya rasa sekarang tapi lebih kepada trauma & anxiety melampau . saya rasa macam saya dah takde nafsu ke arah tu, so saya cuba lah tengok porn satu dua vid sebab nak tahu tahap excitement saya ni , instead of rasa teruja saya rasa takut sampai nangis mengigil2. ini ke yang orang2 cakap mati putik ? seriously saya buntu & takut sangat. lagi saya takut bila beberapa bulan lagi misi KK nak set appointment utk pap smear, saya memang takut sangat dengan apa2 yg berkaitan bawah tu. sampai ke hari ni masih rasa nyilu sakit jahitan 😭😭😭 apa saya kena buat? saya tak tahu nak cakap apa dengan suami kalau dia ajak lagi lepas ni, rasa stress sampai nak berpisah sebab takut tak mampu nak jalankan tanggungjawab yg sempurna sebagai seorang isteri #firstbaby #pleasehelp #firstmom #FTM #advicepls

21 Balas

Anak 1st dulu sy kena induce..sakit contraction, sakit kena gastritis (sbb kena puasa n faktor stress jugak), sakit masa kena masuk tube kencing..nyilu pedihhh sakit sangat. Altogether menyebabkan sy kepenatan takde tenaga, baby pun tak turun jadi labour tak progress..sudahnya czer.. nak heal tu 2 minggu jugak la jalan slow2, bangun dari katil slow2, sebab sakit tempat operation. Jarak anak 7 tahun utk 2nd baby ni. Ni 2nd baby ada doktor swasta tu discuss cara nak delivery..mengikut experience dia, dan kisah saya, dia suggest request utk czer je..utk mengurangkan trauma bersalin..harap yang baik2 dan dipermudahkan Allah nanti aminn.

saya pun bersalin 1/8 haritu .. sampai skrg baru nk mencuba bersama , alhamdulillah suami paham keadaan saya yg kurang nafsu selepas bersalin . saya susukan anak lagi apa lagi penat tu jangan ckp la .. mungkin itu yg buat saya tk ade nafsu . awak kalau takut bersama layan la suami tanpa berintim . mulut & tangan je cara dia .. jaga juga hati dan perasaan suami . kesian dia kena puasa😂 tapi saya faham keadaan sis . saya tak ada trauma sebab perjalanan saya smooth je tapi tu la bila nk bersama tu agak sakit sikit

pendapat saya.. puan luahkan duku ape yg puan pendam ni kepada suami.. biar dia faham apa yg puan tgh lalui dan rasa…dengan cara meluah dapat ringankan beban yg terpendam dlm hati.. next mungkin puan boleh minta pendapat dari kaunselor/pakar..mereka mungkin ada cara/solusi utk isu2 seperti ini..kalau kite sendiri pendam sorang2 memang susah nak dapat solusi.. harap segalanya dipermudahkan bagi puan dan keluarga.. percaya pada diri .. diri puan sgt berharga & saya yakin suami puan sayangkan puan dan akan faham keadaan puan💓

jgn risau pap smear tak skit pub skrg..sekejup jaa dh settle dulu sy tkut juga dgr org cerita..last2 dh p buat sgt2 truja..Sb tak skit dn cpt..tak mcm dulu dh..Satu lg bab brsama tu wajib jgn laa tolak sian suami..skit brsalin smua brbeza Rasa diganti dgn pahala..tmsuk laa lyn suami..sy skrg prgnt ank no6 still brdebar tkut tu sentiasa ada..serik trauma smua ad..tp lama2 dh trbiasa..yg selalu skit nie ank 1st Saja😅..Sb tak ad laluan lg kn..pastu no.2,3 dll Lali dh.. hope sis trus kuat n brani sbgai sorg isteri dn mom yg hebat🥰

Memang trauma sis, setiap moment time nak bersalin tu memang kita akan ingat sampai bila2. Lagipun hormon lepas bersalin and menyusu tu pun mempengaruhi mood and nafsu juga. At first discuss dengan suami elok2. Marriage is not for setahun dua. Banyak masa lagi untuk itu😊 Slow2 ok, can start step by step ke, eg: bulan ni just sentuhan or belaian je dulu. Next month maybe to the next step until sis ready betul2. Dont worry this is normal process cuma sis need time😊

rilex la sis.. saya pn trauma, bersalin normal tkde apa masalah lansung.. tk bersama setahun. egtkn mati putik jgk, nasib suami sgt memahami. tp lps setahun baru cuba utk bersama n nafsu tu dtg snri je nnt bila kita slow2 kwl dr. kita snri yg kwl nafsu dan emosi tu, InshaAllah nnt akn ok snri. sy pn tkde ambik apa2 perancang, sbb trauma kn kita mmg tk bersama selama setahun tu. tp klu awk tkut nk ada baby lg, boleh je ambik perancang ☺️

sebenarnya plih hidup utk brpisah adalah bnda yg paling akan pling disesali jika trjdi. apa yg sya fhm dri kisah sis. awk kna slowtalk. crita msalah awak luahkan apa yg awak rsa. kasihan pda sang suami yg tidak thu apa2 di mnta cerai. dan smua ni jga brgntung dgn bntu Allah. doa bnyk2 utk bntu pulihkan smngat. hnya kpda Dia tmpt kita mngadu ksushan hti

Saya bersalin anak pertama dulu koyak banyak 3rd degree tear. Trauma sangat bab bersama. 6 bulan lepas bersalin baru try tapi slow². Nasib suami faham 😅 Sekarang tengah pantang anak kedua pulak tapi tak koyak banyak. Kena gunting sikit je. Taktau nak fobia sampai bila pulak 😆

sbb sis bru je lepas bersalin .. trauma tu mmg ada lagi .. sya sndiri pon ambik masa lama jugak nak bersama .. rehat dulu , bagi sembuh btl .. ambik perancang , kalau bab bersama tu biar btul2 dah ready ..

bersama bila bdn da btul2 ready Dan jahitan pulih sepenuhnya...nnt lama2 trauma Tue Akan ilang bila anak membesar Rasa rindu nk ad baby Blik...Tue laa pengalaman mnjadi seorang ibu...trauma Tue hanya skjap jea..jgn risau