Suami tak faham trauma saya

Saya sangat trauma nak bersama selepas bersalin. Saya bersalin induce 2 kali, jahitan banyak sangat sebab anak pertama,pengalaman tahan contraction induce 14 jam sampai sekarang Masih terasa lagi trauma dia tapi suami tak faham yang kita tak ready lagi nak bersama, saya sampai menangis sebab suami tarik muka dengan saya. Saya dah bagitahu tunggu la saya ready, bukan dia je ada nafsu,saya pun ada tapi saya trauma membayangkan rasa bekas jahitan tu. Macam mana saya nak bagi suami faham? Saya penat nak nangis pasal benda ni.. baru 45hari ,saya perlukan masa.. 😭💔

22 Balas

Allahu..semoga dibuka pintu hati suami puan dan dicelikkan akal nya untuk faham situasi isteri tersayang.. aamin.. kalau paksa2 gini,teringat cite Nyang lakonan Emma Maembong tu😭 begini, suami sye pun jenis kuat ingin bersama dan beberapa kali dia bergurau nak 'anu' sye mse sapukan ubat kt luka bwh tu.. tp sye tahu dia mmg bergurau sbb kita sama2 ketawa,maksudnya takde tekanan dlm gurauan dia tu,dia sendiri nampak jahitan tu so dia kesian sbnrnye.. jd, sye tolong dia keluarkan air dia tu bila dia minta ataupun sye sendiri yg buatkan bila nampak dia stress atau penat semacam.. mmg dr sblm mengandung dan bersalin ada buatkan utk dia kalau sye tak larat nak bersama... Ustaz Azhar Idrus pun ad kupas pasal benda ni dlm ceramah dia..hritu lalu fyp tiktok sye..,tangan isteri boleh buatkan..mcm mne? mung fikir sendiri kata beliau😂 apps ni semua mak ayah shje kan? tiada kanak2 bwh umur kan? sye nk bg cdgn cara nya bagaimana nak melayan hasrat suami tanpa bersama... maaf kalau bahasa saya agak tak sopan,tp cdgn sye lah, puan boleh bincang dgn dia utk tolong dia secara melanca*p atau pun kolo*m... belai2 manja tubuh dia.. kalau risau terlanjur atau risau dia menindih kerana terlalu syok,puan tutup bhgn dari pinggang ke kaki dgn selimut and ckp kt suami,dont touch this area...nk touch2,touch bhgn atas boleh...u know bhgn ats ada ape kann..hehe and better suami baring,relaks dan nikmati apa yg puan buat..puan boleh duduk di samping dia sambil buatkan.. selamat mencuba dan semoga dipermudahkan urusan puan dan suami...😊 maaf sekali lagi atas penggunaan bahasa dan cara sye describe 🙏 harap membantu😅

syarat nak bersama dgn suami kna pantang smpai 100 hari tu paling okay la tu, bg luka jahitan tu betul² elok bercantum .. tmbh² yg jenis byk jahitan ni .. tp klu suami xmampu tahan sis bleh cari alternatif lain utk puaskan suami .. mungkin kurang memuaskan xsma mcm yg kt bawah tp sekurang-kurangnya ada, sis bantu utk mslh batin dia.. sbb tu fitrah dorg .. minta dia sabar utk melakukan hubungan kelamin .. tp smentara tu sis suruh la dia beli jamu n mkn vitamin c utk luka tu cepat sembuh bru bleh bersama mcm biasa .. sya pn mcm tu jugak .. msa nak bersama tu pn still sakit even anak dah umur 7-8 bulan pn masih sakit mcm 😂 mcm anak dara .. denyut² je faraj wlupn luka dah okay .. sbb faraj kita tu yg mcm trauma, nak terima suami tu mcm berat sikit ..

2y ago

Dah lama pun still sakit ke sis? allahu takut nya saya..semoga suami saya boleh tahan sampai 100 hari.. Terima kasih awak 🤍

ya Tuhan.. sy pn xthu mcm mna nk buat puan rasa okay.. apa pun slowtalk dgn pasangan je yg bole buat dua3 pihak faham atr stu sama lain.. mmg ssh nk buat org yg krg fhm ni fhm tpi doa byk3 n cuba berbincang.. pd yg suggest guna mulut or cara lain tu sy harap awak fhm keadaan dia.. dia masih rs trauma dgn perubahan diri dia, tear ada byk degree, kakak sy tear 4th degree bersalin anak pertama hmpir 6bulan dia trauma n sakit.. wktu sakit tu ssh nk bernafsu sgt, lgi3 bertukar3 posisi.. tolongla jgn nk support suami je, suami perlu beri isteri sokongan moral.. hmm.. susah la..

2y ago

Teruknya awk , koyak smpai ke punggung... Sy rsa awk kena pantang lama sikit.. Biar jahitan tu sembuh sebetulnya, sy pulak yg rsa ngilu.. Sabar ye awk.. Doa bnyk2 supaya suami awk tu fhm.. Tk pn awk cerita dekat dia. bertapa sakitnya awk skrg. biar dia fhm keadaan awk..

bincang elok-elok, ajak suami berborak kat sebelah. bagitau perkara sebenar, sambil tu tunjuk mana2 gambar jahitan bawah tu supaya dia tahu. pada masa sama pujuk dia untuk buat cara lain. faham sangat kalau dah trauma ni, sakit. kita tolong buatkan untuk dia pun cukup dah, buat yang ringan. lelaki susah nak faham sebab dia tak tahu, sebab tu kita kena educate dia. masa saya dulu, letak ubat kat luka tu memang suruh suami yang sapukan. sebab saya nak dia nampak depan mata luka tu macam mana, biar dia bayangkan sendiri kalau luka tu terkoyak semula.

mmg suami susah nak faham bab ni sebab mmg fitrah lelaki ke situ ye .. mmg dlm dilema kan bila suamk tarik muka . jadi hubungan pun hambar , sis mmg kena bincang dgn suami elok2 , boleh guna cara lain , janji sis yg buat bukan suami sndri . lelaki bila dh keluar air lega dah . cuma kita lah kena korban kan sikit penat nak bgi dia puas tu , buat kerana Allah je ,fikir utk kebaikan rumah tangga , doa kat Allah semoga Allah permudahkan .. apa2 mintak je kat Allah .. semoga suami sis faham hendaknya ..

2y ago

tu la,dilema sangat..risau nanti dia kata kita yang tak peduli perasaan dia..terima kasih awak 🤍

NK lyn suami nie bkn dgn Cara bawah Saja sis ad mcm2 Cara dn kelebihan yg Allah bg pd Kita wanita nie..jd bnykkn gali ilmu utk hubangan suami isteri nie ya sis..sy pun smpai skrg dok gali tak hbis2 sb Kita nk hidup sbgai suami isteri nie bhgia hingga Jannah..kerja pahala Kita yg bnyk isteri abaikan skrg..prasaan mmg kena kental..sb Laki nie sifat dia brbeza dgn ppuan sb tu Allah cipta ad Laki ad ppuan..yg sukar utk difahami..muda Cara muda tua Cara tua pulak..kn..😅so enjoy je sis we strong women🤲🥰💪

saya pun trauma lg. walaupun epi dah baik. nak kencing ke berak memang sy tak bagi tekanan. masa 30 hari suami dtg pujuk. nak suruh bj. sy iyakan je. kita mmg tk bernafsu pun. sb terasa lg ngilu walaupun dh sembuh. dh cakap kalau nk bj sy ok. tp kalau bawah sy tk ready lg. sy takut. nasib suami faham. breast pun dia tk sentuh. tknak bazir susu anak katanya😌

blh puaskan dgn cara lain..gune celah peha..lipatan betis .blakang pnggung tp bkn masuk dubur..sentuh..urut..gesel..org laki mmg fitrah tang tut..n dieorg xkan faham bab trauma sbb dieorg x rase ape y kite rase bab bersalin ni.klau jns suami y phm tolak ansur alhamdulillah dia x kisah xdpt tut tp blh puas dgn cara lain

sy plk nyilu sis..awal sgt tu 45 hri..ngn jhit byk..stuju sgt bnda ni mmg kite kna ready klo x jd mcm tpksa..sy pon biasa 2 bln bru bsma..plg lma 100 hri.lg2 ank slung.wlupon ank nk msuk 7 da trauma ttp ada..smoga suami sis fhm dan xpntingkn dri sndri je

2y ago

betul tu sis,saya harap dia boleh faham..terima kasih :')

Allahu sis bru abis pantang tu. Semoga suami akak faham keadaan sis. Bincang elok2 na. Sy pun ank msuk 5bln bru berani nk bersama. Sy cerita kat suami sy punya trauma bersalinkn ank ke 2 ne jahitan dia banyak trus suami sy takut juga 😅🤭