Fibroid during pregnancy

Hi mommies... Nak tanye sikit... Sy skrg pregnant 11 weeks 1 day... Pas buat ultrasound Doctor kat kk detect sy ade fibroid 4.1cm...besar gak doctor ckp... Then refer sy utk follow up kat government hosp...blh x sy delivery normal even kalau ade fibroid??? Risau dah nie.... One more thing risau jd ape2 kat baby because of the fibroid

6 Balas

saya masa 9 weeks detected ad fibroid. sama size lebih kurang 4cm. doctor bagi surat untuk refer pada hospital tapi saya tak pergi 😅 doctor ada cakap akan ada 3 kemungkinan; fibroid akan semakin membesar, stay at the same size ataupun akan mengecil dan hilang sebab rahim makin expanding. masa saya scan semula minggu 13, fibroid saya semakin mengecil. alhamdulillah, lepas tu hilang bila rahim makin besar. kalu fibroid makin membesar atau remain size dan kedudukannya dekat dengan laluan baby, kemungkinan tak boleh beranak normal; kena csection.

atas jnis fibriod puan ..klau jnis air dia akan kecut dgn sndri nya..tpi klau jnis yg ada rmbut dan gigi tu agak sukar untk hilang..tpi mcm sye berubat cara tradisional shja ..alhamdulillah now dah 30w dah tkde..puan cuma jaga pntang mkan shja..klau fibriod masih ada smpai puan nk brsalin doc tkkn buang..sbb fibriod nie akan ada smla bila akar nya masih ada..puan jgan bnyak brfikir sbb mnda tu aktif bile kite trlalu brfikir..klau puan nak brubat cara tradisional boleh msj dkt org yg sya brubat.. 0166654419..

3y ago

itu bukan fibroid sis..itu cyst..fibroid dengan cyst tak sama

Hi... saya pon ada fibriod size 3.5cm msa scan di kk... skrg sy 12weeks.. doc kk sy ckp, boleh bersalin normal klau fibriod tu tk mghalang laluan kuar bby nnty.. and mkcik sy pulak ckp, fibriod niyh kadang ii hanya mnumpang jer.. nnty baby mkin besar.. mkin mgecut... Insyaallah .. puan jgn terlalu fkir yer... semoga urusan puan dan sy dpmudahkan ☺️

3y ago

skrg sdh 22weeks,size fibriods same mcm in the beginning..tp fibroid sy menghalang laluan bersalin sampai skrg...doctor ckp klu dkt2 nk bersalin dah kecut,blh bersalin normal

sy pun masa mula buka buku pink d kk, dpt thu ada fibroid. dlm 2.3cm. sbb tu refer ke MFM hkl sbb umur dh 40an n first time peknen. alhamdulillah, now dh 36wks, doc ckp fibroid msh mcm dulu n x mhalang laluan utk bersalin normal. alhamdulillah. kena jaga mkn supaya fib xmembesar n xyah fikir sgt. fikir jer pasal kesihatan kita n baby. 🥰

Saya minta maaf ya puan sebab saya tak lalui apa yang puan lalui. Tapi saya yakin ada ibu lain yang pernah lalui seperti puan dalam komuniti TAP ni. Jom mommy lain kongsikan di sini🤗