11 weeks hamil tiba2 ada fibroid

Sy baru lepas scan. Tiba2 ada fibroid 3cm. Risau nya sy dengan kandungan sy. Bru 11 weeks. Lihat kantung mcm ada penyet sikit sbb fibroid tumbuh sebelah kantung. Kwn2 ada pernah alami ke? Boleh kecut x fibroid ni 🥲

11 weeks hamil tiba2 ada fibroid
2 Balas

Mse sy preggy ank sulong 5thn lpas,mse tu kndungan 8w,ade fibroid+cyst..doc kt klinik swasta kata,bukan bidang dia nk olah lebih2 sbb ade benda ni kdg2 sbb hormon mngndung,kdg2 ia mmg berisiko utk kndungan kite..jadi dia bgi refer letter kt hosp serdng terus ke emeegncy..doc pakar scan smula,dia kata fibroid/cyst ni jnis ni xbhaya bila kndungan mkin besar,ia akn mngecut ..jadi sy follow up hosp smpai kndungan 4bln,last scan doc kata fibroid/cyst clear xde..bby pon sehat..then,thn lpas sy pregnant mse tu 6w,doc kata xnmpk fetus,ade kntung saje..tpi ade fibroid..jadi dia suh sy dtg lagi 2mnggu utk scan..tpi sy xdtg ..sy tnggu 11w buka buku pink kt kk,msuk 12w ,sy gugur sbb blighted ovum..kndungan xjadi mngkin sbb fibroid.. Xpasti tpi doc kata bkn rezeki,sy redha..thn ni Allah bgi la rezeki pregnant alhmdulillah xde fibroid/cyst..bby pon ok..tnggu hari nk bersalin..doakn sy ye😉..

Dr awak cakap apa? Kalau dr cakap tak ganggu perkembangan janin, jangan overthinking tau dear. Tak elok utk perkembangan baby kalau you overthinking