Pengalaman

Hi mommies, nak tanya pengalaman bersalin. Ada ke yang sampai kena jahit ? Masa dia jahit nurse bagi any sleeping pills or ubat pelali tak ? I dah start nervous when kawan cerita dia punya pengalaman kena jahit tu sakit sangat sangat, lagi sakit dari melahirkan katanya ?

61 Balas

Sy anak pertama thn 2008. Induce dan digunting laluan. Xde spray bius pun masa tu. Jahit hidup². Kene plak doc pelatih yg bljr menjahit. Dijahitnya tinggi plak lebih². Kene sound bidan, blh plak dia minta maaf buka balik yg tinggi tu. Rasa kaki ringan je nak nendang jer. Sabor je lah. Kemain mintk maaf. Anak ke2 dan ke3 alhamdulillah normal dan jahit sikit, dh ada spray bagi bius sikit. Ttp rasa gak bila part benang ditarik. Sakit oo. 😅. Yg ke3 tu lagi sikit dan cepat sbb bidan yg buat. Tp sy setuju, sakit dijahit ni lbh sakit dr kluarkan anak. Sy mmg fobia part jahit menjahit ni. Seram doww.. 😂

Saya 1st bby teruk kena jahit. dengan bleeding lg. mmg serik sangat. dekat 3 jam dok menjahit. bukak jahit bukak jahit. dok bincang kenapa bleeding. kita terketar2 kaki menahan sakit. 2nd bby Alhamdulillah. senang sungguh. jahit pun tak sakit. contraction pun kejap. sedikit tips. jangan sesekali meneran selagi tak terbuka 10cm. risiko koyakan besar. saya si adik meneran 10cm. siket sgt koyak. kakak nurse 8cm dah suh teran. walaupun kita tak rasa nak meneran sangat. mmg koyak teruk

bagi saya jahit tu sakit macam gigit semut..sakit contraction tu lagi sakit dari jahit..kebanyakkan org salah anggap yang sakit jahit tu lebih sakit..yang sebenarnya contraction lagi sakit..sebelum waktu besalin.sis cuba jangan dengar cerita2 yang boleh membuat sis rasa takot..nanti sis banyak pk .stress lagi macam2 boleh jadi dekat sis dengn baby.banyakkan berdoa untuk permudahkan urusan bersalin nanti

5y ago

Betul.setuju.sakit contraction mmg xde bandingan dgn apa pun.cuma blh bgi bygn mcm kne toreh pisau.tu je mmpu ckp.tpi sakit nye tuhan je tau..

Pengalaman Saya. Mmm Sakit Contraction saya diam je kene induce lg nk bg bukaan cepat kan.. tp nk jimat tenaga umi saya pesan diam jgn nangis kuat2 jgn drama2 sgt. Tp time jahit aduhhh x leh tahan smpai dua org jahit kejap Nurse kejap Dr. Sbb lepas jahit korek putus jahit balik smpai saya ckp Ya Allah x siap lg ke. Mulot x henti ckp ya Allah Sakitnyaa...Sakit2 pon Rindu nk Ngandung Blik🤣

sakit contraction tu lg . yg xnk mnjerit pon trokse mnjerit sbb da xthn sakit . ahaha . jahit tu xd la smpai org nk mnjerit . rse mcm kne ggt semut je . sy doc xbius . hnye spray bg kebas semntare je tpi xmmpu ilang kn rse dy pon . ttp rse juga jarum dy mse d jahit tu tpi ok je bg sy rse dy xla sesakit contraction lg2 mommy2 yg kne induce . lg la sakit brgnde gnde 😂😂

Sy hri tu bersalin normal, ada kena jahit.. Masa tu mmg dah tak peduli dh kena jahit, sbb dah penat lahirkan baby.. Tapi ada masa bila sy rasa sakit kena jahit, sy bgtau trus doktor.. Doktor ckp dia kan inject ubat tahan sakit kat bhagian yg dia nak jahit.. Jgn risau sis, kalau rasa sakit sgt2 masa tu bgtau ja mereka

Ye..setuju dgn kwn sis tu..bg sy,prgnt ok lg walau alahan teruk,contraction ok lg sbb xprnh smp sehari terus beranak,beranak pun ok lg sbb nk jumpa ank..lps je ank dan uri keluar,part kena jahit tu ya rabbi..nk2 ank sulung yg tpaksa kne toreh ape tu..dh2 xnk smbg dh 😅😂🤣

Saya masa tu di jahit sambil berbual dgn nurse yg brpglaman ..tpi d bius tengok2 nurse tenga jahit ..(besar juga jahitan ) ada ibu2 lain cakap tiada bius memang d jahit saja masa ibu2 tu tenga bangun ..pedih err /gilu ..wlupun luka sda lma sembuh tpi masih terasa ..

Ms jahit tu dia bg bius. Tp kalau koyak 3lapisan kulit mmg akan rasa sikit la. N biasa nya bidan terlatih yg sambut baby n dia yg jahit mmg cepat. Xsempat rasa sakit pn. Tp kalau dpt pelatih ada yg ckp dh la lambat jahit sampai bius hilang tu yg sakit.

saya kena bius tapi walaupun bius tetap sakit juga jahit , lapisan dlm jahit x sakit tapi kalau lapisan kulit luar tu Allahhhhhh masa tu tersiksa sangat2 .. blm bab msuk tiub kencing lg , pas jahit kena korek lagi nak bg keluar darah beku 😩😩😩