Jahitan bersalin

Assalamualaikum and hai mommy semua. Any suggestions nak bagi benang jahit bawah cepat tanggal or kering? Saye punya tempat jahit tu sampai melecet sbb lama sangat pakai pad.

11 Balas

Walaikumsalam . Kena rajin tukar pad. 3 jam skali. Jgn fikir membazir sis.. tp fikir nk jaga kebersihan n lagi satu lps tukr pad sblm pakai pad baru saya cadangkn kena kn angin tmpt jahitan. Lps tu spraykn ubat kuning tu. (Msukkn dlm botol spray ) InnsyaAllah nanti cpt sembuh.

Setiap kali kencing basuh dgn air rendaman asam keping dan garam kasar..air suam2,pastu lap bagi kering dan selalu tukar pad..insyaAllah benang cepat tggal,ni petua org lama,saya dah 2 kali besalin buat mcm tu Alhamdulillah mmg berkesan..

Pad kena rajin tukar. Tak kisah penuh atau tak pad tu. Sy dulu tiap kali buang air mesti tukar pad dan sapu ubat kuning, memang habis banya jgak pad. Tapi jgan rasa membazir untuk kebersihan dan kesihatan diri juga.

Try pkai pncuci sirih mas dek,..cuci brsih2 pastu kita rasa selesa sngat2 sbb dia brangin je xde rasa gatal2..akk mmang klu brsalin pkai tu je n jahitan pon cpt trtanggal k kering😊

saya lps bersalin smpaai luka jahit ok pakai pad tali je . sbab dia tak keras. kerap cuci dgn air suam . lagi better pakai pad tali. pad biasa keras sikit

saya seminggu da kering,masa anak pertama,sye rajin sngt tukar,and kotex tu letak ubat kuning,RAJIN tu penting,jgn biaaa je,mmg melecet..

Pad yg awk pakai tak sesuai kot. Kena lap kering2 sebelum pakai pad. Pad pun jangan lambat tukar

Kna lap kering² sis tempat jahit tu baqu pakai pad..Sya pn 20hari baqu tanggal benang tu...

boleh guna solcoseryl gel sis..cpt je jahitan baik nnti.boleh beli kat farmasi.

Sya dulu pakai minyak habitus sauda sapukan 2 kali sehari seminggu da ok