37 weeks 2 days, siapa yang dah bersalin dalam 37weeks

Nak tanya pengalaman mommies yg dah selamat bersalin. Kalau lahir first baby, kita punya bawah tu offcourse gunting kan. Tapi waktu jahit tu dia doktor vius tak mommies. Saya nervous sangat skrg ni hm

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy bersalin normal 37w1d. Buat perineal massage (boleh google youtube cara2nya) dari 35w. Mmg x koyak. Anak pertama. Tp sy silap buat. Sbb massage bhgian bwh vagina je. Jd bhgian ats terkoyak sikit and kna jahit. Tak rasa pn jahit and terkoyak tu sbb sy ambil epidural. So ok jee. Tak rasa apa. Perineal massage ni mmg bagus. Guna coconut oil. Nnt Dr seluk2 kita mmg tak rasa sakit sgt. Dr pn puji kita ok je😂

Baca lagi
8mo ago

Epidural ni bergantung pada dr pakar bius.. Kalau diorg izinkan jer boleh ambik.. Kalau tak, diorg tak bagi..

ya mmang kena gunting anak first.. sy haritu dia bius pun bg sy x baik x pyh bius sbb sakit waktu kena jahit ttap rasa yelh setiap lapisan yg terkoyak dijahit bnyk pula tu jahit setiap lapisan.. yg paling sakit waktu nk jahit kulit huh tobak ngeri weh😅

Dekat tempat sy hospital punya prosedur diorg memang akan gunting w/pun baru 9cm.. Tak kira lah anak 1st atau tak.. Ngeri pulak dengar 😭😭 Seboleh mungkin tak nak gunting tapi dari koyak rabak tu better gunting.. Helok sikit rupanya 😅😅

sya 37w hrini... selalunyaa gunting .. sya nk fst gunting .. rasa anak no 2 pn nnti ni akan gunting jugak ahahaha .. tp masa jahit sya x rasa skit apa x bius pn anak fst tu... masa tu kira nk tido jaa sbb dh out of energy

VIP Member

Saya pon 37 weeks masih tak bersalin lagi skrg , waktu anak sulong saya kne gunting dan jahit tapi takrasa sakit pon sbb dorg akan bius wak, mungkin rasa ngilu gitu je sbb kita tengok dia jahitkan 🤣

Selalu kena gunting. Sy pon gunting tapi jgn risau x sakit pon.. Dia akan cucuk ubat bius tapi mmg x rasa sakit pon.

TapFluencer

sya pun 37w 2d belum lagi. tp kaki sudah bengkak.

bius...Ank kedua Dan seterus ya xbius

sy xbius, sakit masa cangkuk Tu je

Putrajaya bius