My baby detected ada sign of Down syndrome

Hi mommies, I’m 21 weeks pregnant today. This is my first pregnancy. I buat detailed scan last two weeks which was during my 19w. Masatu scan normal je but yesterday clinic panggil utk rescan sbb ada yg tak nampak. So smlm datang, and my heart broke into pieces lepas diberitahu yg my baby punya tulang hidung pendek (short nasal bone) yg merupakan tanda Down syndrome. I was speechless taktau nak cakap apa. Clinic suruh refer ke pakar. I dah buat appointment dgn HKL and dpt appointment tomorrow pukul 8AM. I’m so nervous to know more. Sebelum tahu tentang signs of Syndromic babies ni, I dpt tahu yg I ada GBS positive. Tu pun I dah luruh jantung dgr sbb bahaya juga GBS ni jika tak ada tindakan awal (diberi antibiotics sebelum bersalin pd mommy) kerana baby kena bacteria bila dia lalu birth canal dan ada banyak risiko kesihatan boleh terkena pd baby. Skrg.. ni pula. Ya Allah tak kuat rasanya nak hadap semua ni 😭 Tolong doakan I dear mommies. Ada mommies yg ada pengalaman tentang ni tak? I sedih tak terkata lg lg it’s my first baby and I’m just 25 years old. I hanya mampu berdoa pd Allah.

My baby detected ada sign of Down syndrome
137 Balas

Just my opinion, Apa2 pun for a young age with a down syndrome baby you're very lucky. Confirm going to heaven. Memang mencabar jaga baby ni sampai ke besar. Saya doakan Allah mudahkan perjalanan. Saya pun Ada adik down syndrome, and we love her so much. Anak saya punya best friend Tu, kalau Kita marah dia ke apa , anak saya mesti marah Kita balik. Don't worry jangan sedih, Allah pilih awak. The most greatest blessing anyone can have. Kalau boleh, Learn more about what Islam have to say about down syndrome. Saya tau memang mencabar jaga baby2 ni, sakit Dia lain, kerenah dia lain. Bukan nak takut2 tapi nak bagitau facts Yang kalau Allah bagi awak makna nya Allah tau awak boleh buat. Hanya orang2 terpilih dapat anak ahli syurga. Kalau boleh saya pun nak anak down syndrome. Honestly they are the most beautiful humans you can ever meet. Saya tau awak sedih sbb awak tau bukan senang nak jaga, mak saya pun Sama. Sedih bila sakit lain nanti , sedih bila baby Tu stress lain nanti. Don't worry. Mulai sekarang awak kena belajar tentang down syndrome. Betul jugak orang lain cakap kadang2 scan ni Salah. Tapi kalau betul? Study now, baca macam mana mak2 jaga, macam mana they overcome stress. Yang saya tau, you must be one of Allah strongest warrior, sbb Allah test you what some people can't do. 😉 If there's any questions feel free to ask me. Saya bukan pakar, tapi pengalaman jaga adik saya sgt2 seronok. Saya dah kawin pun saya tak boleh tinggalkan dia , sayang punya pasal😂 wherever she goes, I follow.

4y ago

sama.. sy ada adik down syndrome lelaki.. lps kahwin pn mmg xleh nk tinggalkan dia.. penghibur kami.. suka layan karenah dia.. dia pn jenis suka kan budak2.. tu x sabar baby lahir mesti dia excited nti sbb anak sdara prtama dia.. hehe

Saya pun masa pregnant yg first masa scan semua nampak normal.Bila selamat bersalin; Dr.kata "Down ni".Saya terkedu sekejap..tanya Dr. maksud "Down" sbb dia lemah ke apa?lps lahir xmenangis langsung..senyap je.Dr.cakap "Bukan kak..baby ni Down Syndrome".Saya diam jelah kan.Terima dgn hati terbuka sbb semua ni rezeki dari Allah juga. Insya Allah kalau kita bersikap positif dan kuat depan dia,dia pun akan kuat macam kita.Memanglah awal2 dulu budak2 ni dia sensitif dan ibarat hospital rumah ke-2 dia, apooinment banyak nk kena check up niat dlm hati kena kuat utk support perkembangan dia. Biasalah mulut orang akan berkata macam2, cuba bersikap sentiasa positif dan percaya anak kita pun mampu buat macam kanak2 yg lain mungkin lambat dia punya perkembangan.Jangan lupa join group support apabila kita dikurniakan anak istimewa ini.Hanya geng sekasut je yg lebih memahami apa yg sedang kita lalui.Mcm dlm FB:Bunga-Bunga Syurga Syndrome Down Malaysia (BBS).Setiap tahun dia akan buat perjumpaan dgn ahli2 di tempat yg ditetapkan. Boleh eratkan silaturrahim antara ibu bapa dan anak2 Syurga sekali.

hi, sekadar pengalaman kwn sndiri..kawan sy ada pglamn yg sama.. masa scan di klinik utk detail scan, dr detect baby short nasal bone jgk.. n kwn sy refer ke pakar, tp pakar plak marah sbb kwn sy g buat detail scan. sbb kkdg detail scan ni x tepat pun. So kawan sy keep positivekan diri n sentiasa percaya anak dia sihat je. N alhamdulillah, mmg anak dia kluar sihat sempurna n comel sgt! so jgn risau ya, bykkan berdoa.. jgn terlampau percaya 100 peratus.. sbb benda tu akan bg effect pd mental ibu. in shaa Allah moga baik2 je smuanya. andai betul sklipun, sekurang kurangnya kita dah bersedia..

4y ago

yaa betul tuuu...jgn laaa fkir tlalu negatif...kdg2 kita xboleh pcya pd detail scan...kdg2 ada y xtempat...jgn laa fkir sngt ya sis...kuat kan semangat baby awk pun jd kuat n sihat...🥰🥰

NT scan ni ialah nuchal translucency scan, sonographer akan scan tgk tulang hidung baby dengan cecair di tulang leher dan ada certain percentage utk mengenalpasti samada baby normal taupun abnormal. NT scan ni cuma boleh dibuat pada week11-13+5 sahaja. Lebih pada tu susah dh nak detect pada baby. I know how you felt mommy, it is very difficult to accept this but anything can happen, doa banyak2 pada Allah semoga yg baik2 je yg jd. Apa pun Allah is the best planner, semoga Allah permudahkan semua urusan sis. Jgn sedih2 you must be strong mommy, jaga kesihatan dan pemakanan ye.

Arap sis...kuat yah..sya anak pertama anak ecp..dalam kandungan semua nmapk normal ..hingga la..umur dia 2tahun semua lamabt..kadang2 anak syurga allah beri ni..ada berkat nya..memg sakit nak terima semua ni..tpi semua nya ada hikmah nya...ank kedua alhamdullilah normal..dn membesar dgan sihat....dn yg abg tu sja..tpi sis..kena bnyak berdoa sja..apa yg allah uji..sebab dia syng umat nya..kita sebagai ibu..hnya mampu berdoa...ibu mcm kita hnya tepilih untuk dapt ank mcm tu..sis kena bnyak berdoa..jgn stress selalu...sis doa kn semua nya tebaik

Hi salam..nak kongsi bersama anak 1st saya jugak down syndrome..beza kita cuma anak saya 4mths old baru kita org tau dia down syndrome sbb dia tido dengkur..skrg anak saya dah masuk 3yrs old..takpe sis kuatkan semangat..diorang anak syurga..sangat manja dan penyayang..insyaAllah anak kedua saya bakal lahir awal August nanti..dan dah buat details scan dekat hkl..alhamdulillah semuanya ok..sis kena kuatkan semangat k.. 😍😍😍

4y ago

Dah ambil darah utk test kromosom..anak sy trisomy 2..td jmp pakar genetik..dia dah 8 bln..

Doa ibu yg paling didengari, insyaallah if it’s true ada Down syndrome mom boleh prepare and mentally ready awal, such as read on that particular issue or join support group. Sometimes scan tak 100% accurate kan, blh ask for second opinion ke. Apa2 pun semoga mom kuat and baby lahir sihat. In any which itu ialah yg anak kita kandung ☺️☺️☺️

Smga urusan sis Di permudakan oleh allah swt.. Jgn perna putus ada dgn ujian nya , mana tau ada keajaiban utk awak .. smga awak & baby sihat walafiat shnga melahirkan .. sesunguhnya allah x akan perna uji hmba nya melebihi kemampuan kita .. umo & weeks kita sma .. I feel you da laa baby first .. stay strong dear

Kalu sis dh inject GBS jangan risau, insya allah baby sihat keluar . Seb chek GBS ni bagus utk mengelakkan baby terkena kuman atau jgkitan paru2 bila keluar nnti . Fikir positif ya sis . Seb sy pun lagi 2 weeks ada apppoinment pakar utk chek GBS. If positif bru kena inject antibiotik utk baby ,

My baby pon masa detailed scan, doc cakap tulang hidung pendek but dia cakap maybe sebab position baby so tak dapat ukur dengan betul. Alhamdulillah baby keluar elok je, takde down syndrome. Sentiasa fikir positive & banyakkan berdoa

4y ago

Alhamdulillah