threatened miscarriage

Hello semua. I skrg 8 week. This is my 2nd pregnancy. Yg 1st dulu gugur at 14 week. So utk kali ni, i experience the same thing mcm dulu which is frequent bleeding. I dh jumpa doctor and ambil necessary meds as advised. Tp my mom mcm xsupport my journey. She said i cant pregnant sbb dh 2x bermasalah. Then dia suruh i ikat je tak payah pregnant lg. I feel so sad. Bila tny doctor, doctor xde jwpn kenapa i gugur dulu. And yg kali ni pun walaupun selalu bleeding bila scan baby ok je... So bila org ckp i cant pregnant and suruh ikat tu i mcm sedih sgt2. Im just 29...

63 Balas

you start spotting waktu dulu time bapa weeks. and yang ni start at spotting at how many weeks? fresh blood ka brownish. emm i gugur juga dulu. awal2 fresh blood. tapi yang kali ni belum ada spotting sebab i banyakkan rest. i think tak perlu la ikat. because muda lagi. and your pregnancy still okay. baby still okay. doa la banyak2 takda apa. jangan ikutkan sangat negativity orang. i think maybe rahim you bawah sangat. so kena banyakkan rehat. if let say tapi minta simpang la gugur juga this time. jangan la putus asa sis. ada chance lagi in shaa Allah. try these recovery steps i took waktu i gugur ritu. hope this helps. tapi buat ni kalau dah gugur la kalau tengah time pregnant ni jangan buat la. 1) berurut sekurang2nya 3 kali 2) bertangas 3) bertungku 4) jamu 5) consume gelatanize maca root untuk healing process dalaman 6) berbekam 7) eat healthy macam pegaga bagi pulihkan dalaman cepat 8) berdoa banyak2 9) jangan stress sekarang ni baby okay lagi kan. banyakkan berdoa in shaa Allah. jangan ikutkan negativity tau. think positive. okay kot. in shaa Allah. kalau memang ada rezeki tak kira macam mana pun akan ada ja. peduli la orang kata apa. tak perlu pegi ikat okay. unless kalau it threaten your own health and doc advice macam tu lain cerita. yang nasihat bukan doc tayah ikut sangat.

sy pun threatened miscarriage bila pegi scan dekat hosp . banyak klinik , hosp and pakar sy refer , sb bleeding . doc semua cakap kena rehat, tak boleh banyak gerak . sampai ambil unpaid leave sebulan . tapi last2 ni dah 3rd trmster still bleeding . Alhamdulillah baby sihat . asalkan kita tak buat kerja lasak, makan makanan sihat , rehat yg cukup , insyaAllah kandungan kita takkan bermasalah . mak mertua sy ckp sy ni bunting pelanduk , sb pelanduk kalau masa dia bunting memang bleeding je smpai beranak *orang tua kan*. 😆 tapi bila tanya doc , dia ckp kadang2 pembawakan budak . selagi takda sakit bawah perut , kemaluan kita takda rasa sakit pape , doc cakap tu ok . sis jangan risau , insyaAllah takda apa , sentiasa doa pd Allah supaya jagakan kandungan kita .

4y ago

Yg penting klau ragu2 bleeding terus pegi doctor. Sy dlu masa yg first frequent spotting. Doctor bg ubat kuat kn rahim dia kata. Dah selamat 2 tahun lebih da anak sy..jgn tkut2 nk g klinik if anything pelik. Yg penting baby selamat

sy Ada pengalaman mcm awak dua kli gugur so better jarakkan kehamilan selepas gugur skrg sy pon mngalami lg baby meninggal dlm perut skrg first gugur bln 8 tahun lps nk msuk 2 Bulan lebih after that selang selang 3 Bulan sy Hamil lg n bln 1 tahun ni sy gugur twin lps tu bln 2 sy Hamil lg Dan skrg klaw ikutkan dah 5 Bulan baby da gerak tp syg die meninggal pada 24/6 d sahkan doc to scan doc ckp baby kecik like 9 week but sy dah 20 minggu...jantung baby dah x berdenyut lg so lps ni mybe sy akan rest tuk 1 year ...kata2 yg pernah mngalami die cume ckp jarakkan kehamilan untuk 8 bln ataw 1 tahun bg merehatkan rahim.. awk still young 29 so msih boleh tuk Hamil don't give up sbb sy dah 36 hope sis brtabah ok...

1- mak awk syg kan awk, think positive about that.. 2- selalu usap perut n ckp dgn baby..."awk anak yg kuat, sihat & sempurna,kita kuat sama²..." 3- jgn stress,jgn terlalu fikir ckp² org...let go je benda² tu...emosi awk sgt penting utk awk n baby...if awk xkuat emosi..mcmne baby nk kuat sama. 4- manusia hanya merancang, Allah menentukan...& perancangan Allah adalh yg terbaik 5- jgn terburu buat keputusan...awk masih muda...jg kesihatan, mkn yg sihat²...ambil supplement yg baik utk awk n baby....utk kesihatan awk sendiri yg berterusan...buat research... (produk nutrilite, byoung, toujours advance...) 6- baca kisah² nabi, sibukan diri...jgn byk fikir..bykan membaca...dan research...

Sabar...tu rezeki Allah yg bg..x baik menyerah sebelum ia berakhir.kadang2 Allah nk tgok stakat mana kesungguhan kita berusaha utk mempertahankan sesuatu.so,sis sbr n terus usaha utk this pregnancy k.sy dlu awl pregnancy doc bg duphaston.sy mkn utk sebulan je.stiap minggu g check up.tp ni kt private klinik la..kt kk dorang x bg.dorang kata its normal awl pregnancy ada bleeding sket2 br nk lekat.sy x sedap ati,so g private..for me its ok utk labur sedikit duit bh utk mempertahankan rezeki Allah bg ni,11 bln sy tggu n berdoa hari2 xkn sng2 sy nk let go gtu je kn.alhamdulillah lps tu xda bleeding dh.n now,alhamdulillah dh 32weeks dh..semoga semuanya baik2 utk sis..n mohon doakan sy jg yer.

bleeding in first trimester is common, but still need to watch out. if bleeding too much and sis ada rasa sakit perut, do seek medical treatment. medication biasa yg disuggest for early pregnancy utk kuatkan rahim ialah duphaston, given for 2 weeks. My advice, rehat secukupnya. Semoga baby kuat membesar dalam rahim ibu. :) and, for second issue, you are way too young utk ikat -- what we called as bilateral tubal ligation (BTL). and i think, you havent complted your family yet. Even medical practitioner won't suggest/agree for btl in your case. so, do take care sis. :)

Allah semoga sis bersabar dengan ujian skrg, tapi sis kena yakin yg memberi rezeki tu Allah swt bukan sesiapa yg lain.. Sis ikut nasihat doc, jaga diri dan pemakanan, dan kurangkan beraktiviti berat dalam trimester pertama ni.. Doa dan solat hajat seikhlas hati, semoga Allah swt menguatkan rahim sis, panjangkan umur baby, permudahkan urusan sis utk lahirkan zuriat yg sempurna kali ni dan sihatkan sis sentiasa.. Saya doakan sis dr jauh, kuatkan semangat ya sis, inshaAllah di saat yg lain katakan mustahil jika Allah swt izinkan maka akan tetap terjadi

Bg awak tips la ahh lau pregnant awak kena fikir positif apa pun org ckp tak kisah la dr mulut Mama, Bapa ka atau siapa pun awak kena positive kena yakin diri tak blh fikir bukan2, tak blh stress2 tu la baby tak lekat kat perut sbb awak dgr yg negative ja..setiap org Ada rezeki masing2 mungkin awak punya lmbt tuhan blm mo bgi Tapi awak kena yakin suatu saat pasti awak dpt jg zuriat.. Minta dgn tuhan yakin dgn dri Jgn dgr mulut org biar la dorg nak kata apa pun da mulut dorg.. Awak tu Kena mind set kna positive okay

Jgn dgr ckp org sis.. Bwak brsabar n think positive. Stiap jlan ade pnyelesaian. Stakat ggur 1 or 2 kli tu mmg biasa.. Xperlu la nk ikat bagai. If doc yg saran sbb bole jejas ksihatan sis tu ok la.. Sy dh keguguran 3kli pd 1st trimster..but keep trying.. Cuba gap jauh2 skit.. But my mom also said dye rsau n xksi sy trying.. But apasalahnye mncuba.. Ikhtiar.. Sy bru 25years.sy dh jmpe ustaz smua.. Doc semua.. Keep Ikhtiar.. Now 6week prgant for 4th times. Skrg pun tgh brusaha jga this bby.. Think positive.. Sis bolehh💪

Saya 2x gugur . N sekarang dh 23w . Jgn risau , mengandung je . Pengalaman saya first gugur 15/7/18 kena cuci tp pregnant balik 23/12/18 lambat sikit lah kan jarak tp gugur jugak 19/1/2019 n mengandung balik belum sempat period pun semua kandungan saya bleeding . Mungkin sbb bersetubuh , yg ketiga ni pun bleeding lepas bersetubuh dlm 2 3hari . Ssah hati sgt tp lepas stop bleeding saya terus stop bersetubuh sampai baby dh 16w . Doa dan usaha, semoga semua baik baik ja untuk awak =)