hb low ?

hello mommies . i now dah 27 weeks and hb turun naik . paling tinggi i punya hb 10.0 and paling rendah 8 . so macam mana nak maintainkan hb supaya tak turun naik ? nurse marah sebab aritu check up saya dah masuk 6 bulan tak boleh hb rendah . boleh bagi cadangan tak apa yang perlu saya amalkan untuk naikkan hb ?

18 Balas

Saya masa mula2 buka buku hb atas pagar saja 11.4gm. Kk bg zincofer tp saya xboleh tolerate ubat tu. Kemudian, Dr suggest amik iberet. Sedikit ok dr zincofer tp xdpt konsisten jugak bila makan je muntah. Kadang ok kadang tak huhu sampailah hb drop teruk masuk 5 bulan kandungan. Kemudian kakak2 dan abang ada bg pati delima gulsan dan suggest makan jambu batu tiap hari. Alhamdulillah hb makin konsisten menaik walaupun sedikit2. Masuk 7 bulan, mak mentua suruh amalkan susu kambing bersama kurma 3 biji tiap malam sebelum tidur. Alhamdulillah dalam masa 2 minggu lebih saja hb menaik mendadak dan sekarang stabil dah. Now nak masuk 8 bulan. Doakan :) Moga sis dan baby juga baik2 semuanya.

4y ago

pati delima tu awak cmpur dgn air masak atau minum mcm tu je ? sy ade beli . kdg2 minum mcm tu . kdg2 sy tmbh dlm air masak sbb masam sgt .

Sy pun lebih kurang cm awak jugak..nurse dah bising2 sebab sy x ley amek zincofer..terpaksa amek obimin..stop 2 minggu sebab demam hb turun mendadak..last2 sy pergi beli pati delima gulsan rm15 tue..tiap kali amek pil obimin sy akan consume sekali, then sy kerap amek pisang..baru hb naik balik, Dr pun dah cakap hb sy dah normal balik hehe..dua nie je la sy amalkan..pisang dna pati delima..if rajin makan la ulam2, nurse yang suggest sebab ulam, makan fresh, x perlu masak..khasiat direct dengan ibu.

4y ago

pati delima tu awak bancuh dgn air atau awak minum mcm tu jer ??

Sama ni...dah 3 kali checkup HB low je..apa mkanan utk tmbh darah sume sy dah buat..pati delima la..buah2 la..jambu batu..kerang..hati..takde mnm teh kopi..hari2 mkn sayur..sama je..x naik2..ar susu kurma..pe lg..sume la..next week keje masuk class jumpa pakar pemakanan sbb dah trn byk kali..what should I do?

Minum jus mamariam pun blh .. Skdar cdangan .. Sbab Hb sya pun turun naik,smpai tpksa inject kat punggung utk msuk ubat 5 hr bturut2 .. Lpas tu terus amlkan jus mamariam,alhamdulillah maintance smpai skrg .. Sy 39 weeks dh,tnggu msa nk bsalin lg ☺

5y ago

Brp hb akak sblum kena jarum punggung?

Saya pun problem msa preggy hb low je .. Kk bg zincofer and sya mnum mlm sblum tido .. Naik tp skit sgt . Prut dah 8month tp hb mash 10.5 .. Then trbca mkn jambu batu mkn jmbu shari sebiji .. Sminggu cmtu kot g kk chek naik smpai 12+hehe

Sy pun hb low ms first ambk hb 10 je..pas tu hr ni appointment hb 10.5 naik sikit je..doktor n nurse bgtau mkn ubat kena btl...mkn ubat 2 jam selepas mkn nasi @ minum suspek,Milo ke..pas tu kena mkn daging,sayur2an,buah

Makan sayur bayam dan hati ayam untk tmbah hb.. dan jgn lupa mkn ubat tmbah darah (ubat iron) yg tlh disyorkn nurse setiap pagi sebelum sarapan pagi.. blh diminum bersama air oren sunquick utk penyerapn yg lbih baik.

Saya 6 bulan. Manjanggg hb low asyik 9 je.. Mcm2 dah ikut. Sblom ni mkn ubt sblom tdo. Kalini ubat2 sy mkn lepas bgun pagi n sy try jus mamariam plak. Tgu next checkup bru tahu bekesan ke idok.. Hihi

5y ago

Laa yeke... 😅😅

Sye hb 13.5 then 12.5 then 11.5. Then naik 12.5 balik..smpai la skrg 23weeks... Alhamdulillah..sya just mkn pil iberet..then mkn buah oren, jmbu btu then sengkuang cina

Sya amalkan jus mamariam.. Alhmdulillah dri 11.4 naik 12 dlm masa smnggu... ubat saya xblh mkn asyik muntah jaa..

5y ago

Oo... Mcm tu ye cara makan ny, thanks sis sy pn baru tau.