low hb

Kalau amalkan makan telur rebus & pisang boleh naikkan hb tak? Risau, dah 25weeks tapi hb 10.0 g/dl Macam mna ya nak naikkan hb dalam masa singkat? Tak rela dalam sebulan pun nak kena jarum bnyak kali ?

27 Balas

time saya jumpa pakar pemakanan hari tu, penasihat tu cakap jangan makan kuning telur...sebab kuning telur tu boleh jadi penyebab badan sis tak serap zat besi dalam makanan lain...saya hb low juga dulu, hb saya 10....tapi lepas saya amalkan makan buah jambu batu, hb saya naik cepat, sekarang hb sya suda 11.9

Amalkan makan kerang rebus je. Saya alhamdulillah . Hb dari 10.1 naik 10.9 . Boleh juga amalkan buah kurma , jus delima tanpa campuran gula . InsyaAllah kalau ikut makanan dalam alquran . Semua nya akan okay 😊😊😊😊

saya pun sama🙂saya kurangkan minum teh dan kopi dan banyakkan makan sayur bayam, hati ayam ,telur separuh masak ,dan daging😘hb balik normal dlm msa 2 minggu

5y ago

Pernh saya amalkan bayam tpi 2 hari je 😂 tak brapa suka bayam

Gynae saya suggest ambil Maltofer tablet, boleh beli kt mana2 farmasi. And saya amalkan minum air rebusan kurma merah hari2 sampai nak bersalin.

Sy hb dari 10.5 naik jd 11.1 naik lg jd 12.0. Sy mkn oren sunquick tu jea. Takpun perah oren sunquick tu pastu minum dgn ubat (takyah campur apa2)

Bru check semalam naik dh hb 10.3 ke 12.5...2minggu tue jz makan iberet folic n air pati delima gulsan....

5y ago

Mcm kat kiosk² jual ubat....atau dekat kedai macam arab² ade jual....saya x berapa pasti sebab MIL yg belikan

Makan jambu batu, kismis, pati delima..ni salah satu makanan yang boleh bantu naik kan hb..

Makan ubt sejam sblm srapan pagi in sha Allah hb naik...sy sblm ni 11.1 smlm cek kat kkia 13.1..

5y ago

Cuba letak obimin dalam refridge..kalau still x bole try minum Maltofer it’s a syrup biasa i amik pagi 15ml and malam 15ml pastikan Lepas minum langsung tido and tak buat activity apa2 so bole elak rase Loya sikit..it’s kinda work for me

kakak sy aja mkn kurma 3biji tiap mlm.. @ mlm sblom checkup.. i/allah hb naik..

Amalkan tembikai merah n jambu batu,kalau jemu sekali buat jus..InshaaAllah hb boleh naik..

5y ago

Dekat sini ni bnyak jual mangga je sis 😅