help . mental breakdown

hi mommies , i da 34+ weeks . i jadi tak kuat semangat . badan i dada i rasa penuh sempit sebab baby makin besar . rasa badan perut dada mengeras , tulang area vagina , sakit jantung jd laju. rasa stress sgt . macam macam nak semangat yea , nak mengadu kat org takut org kata tak reti bersyukur da mengandung tp byk merungut . tiap malam i dengar zikir utk relaks kan minda . tapi idk masih stress

9 Balas

34 weeks and once a week i akan ada mental breakdown. Tetiba tak nak buat kerja semua mandi ke apa ke memang tak nak. Rasa emo je sampai la husband pujuk. Orang yang boleh help you is your husband tbh. I auto nangis bila husband i kata nak nangis, nangis je. Punca takda tapi gitu lah. Sakit semua kita rasa sorang pulak. But if anyone single mom, find a good friend to talk to. Talking to a stranger bukan i tak galakkan tapi takut ada yang judge kita pulak. Plus, bukan zikir je boleh tenangkan. Contoh, pagi i zikir, tengahari i main game (puzzle games better untuk reduce stress) & petang or malam i dengar lagu or layan netflix. I first baby thats why i ada banyak masa. Plus i student on leave so memang rasa nak gila duduk rumah. If any mummies needs a shoulder, hmu okay 🤍

1y ago

semoga you kuat & dipermudahkan urusan 🤍 stay positive!

jgn terlampau fikir kn sngt... bt je ap yg rasa selesa.. klau sesak nafas tinggi kn sikit bantal, bby nk mmbesar mmg mcm ii rasa sakitnya 😅 enjoy je ok, tulang tu mmg rasa sakit sbb otot merengang, bt senaman ringan utk lega kn otot tu.. tu bru rasa skit sikit , nnti nk bersalin lgi sakit nk hadap... separuh mati nk menahan sakit... so skng ni enjoy jgn bnyk fikir sngt.. normal perubhan horman mcm ii perasaan ada , klau boleh jgn kerap ddk sorang ii.. cari kawan ajak berbual, klau berseorangan bhya nnti ada yg dok mngasut fikiran ibu mngandung

1y ago

aww thank you amik berat😢 semoga allah kuat kan semangat & mental saya & ibu mengandung yg lain 🤲🏻

Banyakkan bersabar sis,, sy lbh kurg mcm sis,, tgh pregnant 33wks, anak 1st umur 2 thn masih mengempeng,, semua sakit2,, tgh kerja,, anak 1st plk asik meragam je. Sy rase mcm putus asa n rasa stress mcm nk marah anak 1st sy sbb nak lekat dgn sy je bila sy ada n prgnancy kali ni asik slalu sakit2,,batuk selsema. Tp sy byk2 positifkan diri,, Allah jdkan semua ni bersebab n ada hikmah sbb kita mampu,, jd bersabarlah. 😔 inshaaAllah sis kuat 😊

Samalah 😢 . First baby plak kan . Dengan dok pkiaq mcm mcm nak bersalin nanti 😢 plus kerap sangat menangis . Alhamdulillah husband paham dan selalu tenangkan tapi tu lah tetap qasa tak kuat kadang 😔 . Saya dah 35weeks .

Sama la. First baby. Saya dah 32w. Memang hari² sakit sendi especially buttocks saya. Malam tidur pun kurang. Tak selesa. Sabar je la. Just beberapa minggu lagi. Lepas tengok baby sakit semua hilang

1y ago

itu la sabar hadap semua nya 😢 semoga kita diberi kekuatan aminn🤲🏻

samaaaaaaaa tapi saya simpan dlm hati ja. mental sebenarnya dgn mulut org lagi. saya lagi bekerja. tak sabar nak cuti bersalin awal. nak rehat penat sangat bukannya malas tp badan dah penat😭

34 weeks jgk..kita sama sis n first baby, xtau kenapa stress sngt2 n badan cepat penat. nak mengadu dekat org nnti org kata mengada sbb kita ni suri rumah je bukan kerja office ke apa 🥹

1y ago

samaaa 😭 hmm harap kan diri sendiri jela kan kuat mental . saya doakan awak dipermudah kan urusan & ceria happy bersemangat balik sampai la due date nanti 🤲🏻❤

34weeks jg.. Serius sakit dr paras pinggang ke bwh.. Nk buat apa pun rasa nk nangis

1y ago

semoga kita diberi kekuatan & senang hati 😭🤲🏻

Ni first pregnancy ke?

1y ago

I see.. jgn down sangat. Just enjoy je pregnancy journey ni. Anggap sbg new experience. Take it as challenge. Maybe awk stress sbb tgk perubahan badan. Jgn risau. Boleh kurus balik lepas bersalin nanti. Kalau stress dari sekarang, lagi akan mempengaruhi hormon dlm badan dan jd susah nak turun nanti lepas bersalin. Jgn bandingkan diri kita dgn org. Lain org, lain experience dia. Jgn stress2.. cari masa, pegi la mana2 taman ke pantai ke apa2 relaxkan diri. Lupakan pasal perubahan badan, lupakan pasal sakit2 sana sini masa tgh pregnant ni. Lepas bersalin nanti awk x rasa dah semua ni. Chill2 ok 👌🏻