6weeks pregnant

Hi mommies assalamualaikum.. Sy ada pergi scan perut pregnant 6weeks tp doktor ckp mcm xde heartbeat dan scan pon x brapa nampak. Tp upt sy positif.. normal ke? Boleh share pengalaman mommies2 semua.. sy baru kahwin.. dan apa simptom2 yg body kita boleh rasa dan brapa lama biasanya sakit tu akan terasa? Mcm sy rasa sakit2 perut mcm nk period, sakit tulang punggung, dan sakit payudara.. mohon penjelasan

5 Balas

normal sis sbb kecik lagi. ada org 10 weeks keatas baru nampak. apapun selagi belum turun darah, awk still lg pregnant. klau doc offer suruh cuci better jgn ya sbb bnyk kes ibu2 naif scan swasta pastu terus cuci sbb doc ckp tk nmpk. nnt awk scan lg tp sblum scan tu jgn kencing, penuhkan pundi kencing utk bg doc senang nk scan. yg awk rasa sakit3 tu mmg normal tanda awk pregnant, apapun tahniah ya, jaga diri baik2. ❤️

3y ago

trima kasih dear.. alhamdulillah positif semua komen dalam nie

normal jer sis..jgn risau...6week baru lg...mmg kalau g scan x kn nmpk n xde heartbeat..sy scan aritu mase da 9week...doc cek alhamdullillah da nmpk bentuk bby,ade hearbeat n dok elok dlm kantung...nnt sis cube lg scan dlm 9week ker ats...😘

normal je sis..8week keatas bru boleh dgr hearbeat dan kantung..sis jgn risau..sis scan lgi nnti bila 9week mcm tu pastiii dah boleh dgr hearbeat ...psal sakit2 tu mmng normal sis awl prgnnt ...byk berehat je iya jgn buat krja berat2

3y ago

pkr yg positif jer sis...sbb kalau 1st ade pengalaman baru pregnt nie mmg akn pkr mcm2 bile doc ckp cmtu...yg penting awk jage diri baik2 bykkn berehat dan mkn makanan yg berkhasiat...folic asid jgn skip mkn ok...tu penting utk tumbesaran bby...😉

masih awal utk tgok heartbeat pada usia kandungan 6w.tggu lgi dlm 2-3_minggu utk repeat scan.jgn stress² d awal kehamilan okey🤗banyakkan rehat,jgn angkat benda berat² tau.take care of your bqby and yourself😉

3y ago

most welcome😉

Saya first scan masa 8w cmtu. Masa scan umurnya 6w4d. Dah nmpk bakal baby & dgr heart beat dgn pakar O & G. Scan atas bawah sama nampak. Tak pasti kes sis mcm mne. Doktor ada bg tarikh utk scan semula?