Menangis setiap kali nak tidur malam

Hi mommies, anak sy bru 1m tp selalu nangis setiap kali nak tidur malam..susu tak nak..masuk buai tak nak..tepuk2 makin kuat nangis..dah tukar lampin, n dh check xkembung..buka ayat al-Quran still nangis juga..sy buntu nak buat ape lg.

12 Balas

Situasi kita sama. Apa yg sy observe, bby ni dia takut..sb tetibe je keliling dia luas. Dia rsa terancam. Solutions sy, dia nangis tu sy dukung rapat ke dada sambil tepuk manja² belakang peha dia. Benda ni belarutan sbulan lebih je. Masa 2 bulan nnti dia dh ok. Masa ni, ibu jgn stress ok. Kasihan dia xtau apa², kita kena pujuk dia baik² tau.

Maybe dia nak dipeluk sentiasa. Anak sy tak menangis cuma dia akan terjaga setiap kali sy letak dia melainkan sy baring sekali & tido sambil pangku kepala dia dekat lengan sy.. setiap malam macam tu..now dia dah 4m..dah ok sikit..kadang2 je dia terjaga bile letak so sy akan repeat same routine..peluk dia rapat2..

Mgkin baby masih xbiasa dgn dunia luar. Yela, 9bulan dlm rahim ibu dgn bunyi2 bising, so baby xbiasa bila di dunia luar ni sunyi je mlm2. Certain baby lambat nak biasa dgn dunia luar. Mungkin sis boleh cuba pasang white noise tiap2 mlm, tgk dulu mcm mana. White noise utk baby boleh je pasang atau download dr youtube.

Ni mmg jenis yg menangis tdo mlm ni.. Mmg dipujuk apapun ttp gitu gak smpai tdo sendiri, penat mnangis dia tdo kan.. Slalunya xde rawatan yg bkesan. Mmg stail mcm ni. Nnt dh bsr sikit x nangis lg. Hehe. Tp blh la bwk jumpe ustaz ker. Mintk tlg buatkan air utk dia ke ape.. Blh try pg rukyah..

Akak 3 ank sblum ni..melalui pengalaman baby dalam pantang mmg banyak ragamnya kena byk bsabar..2 ank lelaki meragam skit yg ke 3 ppuan Alhamdulillah dari start pregy smp skrg dah 8 tahun mmg jenis yg tak banyak ragam..skrg pregy ank yg ke4..mintak2 jgn banyak ragamnya😆

4y ago

Maksud bb dlm pantang tu..mcm mn ye..

Kalau baby sllu nangis malam2 jngn hadapkan muka dia ke atas siling...cuba sis gendong dia dengan tangan lepas tu tiarapkan dia d tngn sis jngn bgi tgok atas dinding yer...lepas tu baca ayat kursi dan surah 3 qul...insyaAllah dia akan senyap...

normal sis. abis pntng nanti baby akn prlahan lahan jadi ok n pndai bwak diri.. sy dlu time pntng mmg bby nk didakap, dah brbedung pon ltak slow2 takmau dia.. sis bersabar ye, tkmo tnsion, mintak tlng suami klau tk larat

Anak sy mcm tu jugak. Dia nak dipeluk. Dokong dia erat3 pastu dlm masa yg sama dodoi dia... insyaAllah berkesan.. kalau jenis mcm ni ramai ckp manja sikit ni..

Mcm anak sulung sy... Mlm mesti nangis x bleh tido masa dlm pantang... Rupanya dia x bleh sunyi... Pasang surah2 al-quran br tenang dia tido...

Biasa lh tu mcm ank saya .nnt dia 2-3 bulan perangai lain polk .siang tidur mlm jga .nnti masuk 5-6 lain polk