Baby kuat nangis

Salam mommy². Adakah mommy2 yg ada pengalaman handle baby yg kuat nangis? Dari lahir sampai la sekarang umur 2 bulan baby lg byk menangis. Sy tengok anak org lain best jak berjaga, bermain² dgn parents. Nangis bila mau susu n tidur jak. Tp ank sy sebaliknya 😭 buka ja mata terus berteriak nangis, berjaga pn xmau. Bila dipaksa bjaga dia akn menangis teruk. Sampai sy rasa sy trauma dgr suara dia nangis. Hari² hadap bnda yg sma. Sampaikn diri, anak & suami xterurus. Sebab fokus dgn baby jak. Sy punya stress sampai sy rasa mau bg jak baby sama org. Ya Allah, taip ni pn nangis² 😭😭 baby xkembung, pampers selalu tukar, susu pn kuat. Siang mlm menangis. Rutin anak tidur & mnyusu jak. Tp tidurnya mmg sllu xlena, skjp2 bngun. Sampai bila begini ni ya mommy²? Anak first sy dulu xmeragam mcm ni. Kali ni mencabar sgt.

13 Balas

1st baby sy mcm ni lah.. bby boy. Dari hari 1 smpailah umur dalam 6bulan gitu. Xda siapa bole bg diam kecuali sy.. burn out jg.. 1-3bulan okay lg dia xkenal org. Tp still nngis jg. Bila start kenal ibunya.. langsung xnk dgn org.. dgn ayah dia pun xnk. Smpi biru bdn... sy dah ikhtiar mcm2. Tp sama jgk.. sy dah teriak, dah pukul. Sbb stress sgt2.. dia xnk dgn org.. dr kecil dia tido dgn nenek dia. Sy slalu outstation ikut suami. Tp xda beza. Nmpk sy mmg nngis spruh nyawalah. Dahlah sy ada mslah backpain teruk.. sampi satu masa, ada satu kakak ni urut sy. Sbb blkg sy teramat2 skit dah. Tu pun smbil dia urut anak sy nngis nonstop. Pressure kan? Kakak tu bgtau sy bila dia pgg blkg sy, dia meremang satu bdn.. dia xexplain knpa. Tp dia suh buat dua benda. Pg pakar check tulang & sbgainya. Pstikan xda slipdisc or muscle masalah. K, dah pg.. doctor pakar terus. Sbb amik surat dr klinik swasta refer pakar. Pakar ckp xda apa. Cuma myb penat.. sy berang masa tu sbb xkan la penat sampai hmpir setahun ? Yg kdua kak tu suh buat, ubat kg.. then sy pg la rukyah.. tu first time sy pg slama hdup... sy x expect apa2 pun.. bila langkah msuk sj.. terus sy sejuk. Dah smpi giliran jmp ust.. sy dah xkeruan.. rupanya selama ni sy tekena sihir pemisah.. sblm sy mengandung lg dah tekena.. sy speechless .. rasa down. Menangis meraung.. anak sy pun time tu nonstop menangis.. dan sampai la satu masa tu suami dpt tmpt berubat. Kwn dia ckp mmg ok .. suami paksa sy pg.. sy masa tu dah meracau, dah dgr bisikan dan smkin teruk.. dan mmg teruk jga sy kena. Tp semenjak sy dah start brubat. Anak sy dah xmenangis, dah xcrewet, nmpk sy dia ok sja. Xmcm sblm ni. Fmily pon tekejut jg.. sbb fmily geram dgn anak sy sbb xnk kena dukung sesiapa.. sy teruskan proses brubat wlupun smpi hrini sy xsembuh sepenuhnya.. skrg dia start nngis & crewet sbb xlama terima adik .. 🤣

7mo ago

But no worries mummy, sy share pengalaman saya saja. Sbb sy tahu stress nya anak nngis nonstop. Sy cuma ceritakan apa saya alami. Sbb sy dah ikhtiar mcm2 masa tu juga. Xda beza. At last sy dpt puncanya. Mummy try tips2 hadap baby high demand & colic. Kalau x jalan jgk, tryla mana mummy rasa sepatutnya. Ikut kata hati. Semoga mumy d permudahkan urusan. Dan baby membesar dgn baik. Aminn

Allahu.anak sy pn..40hr mmg dok kerap menangis..mcm nk slalu dipegang.. then lps 40 hr bru nampak ada perubahan. lebih tdur lama cmpare mcm awal2 dlu..skrg pn masih ada jg menangis2 tp much better dr 1 sudut, maybe baby x selesa, panas, perut kembung, etc. another side ,maybe dgganggu jin ummu sibyan . buat la 2 2 cara.maksudnya belajar cara handle baby nangis mcm kt babylanguage tiktok /ig.. boleh minta ustaz2 buat air .or suami isteri baca doa2 khusus dgn pnuh tawakkal kpd Allah.. ni pesanan utk sy jg..yg anak sy pn kategori bkn easy going

Mcm ank sy yg sulung, tido je tak nangis. Selain tu mmg nangis je, x nk dgn org lagi nenek ke or sape2 selain sy & hus. Bukak page baby language sis kt fb, apply mne yg sesuai dgn baby sis. Ank sy okay bila dia dah pandai independent, 2 tahun ke atas la baru kurang sikit. Kdg2 mcm main teka teki dia nangis sbb apa smp berat sy turun byk. Kalau sis tak boleh handle pass kt suami sis. Kami bergilir2, mmg waktu tido tu dah kelautt. Sekarang dh 5 tahun alhamdulillah paling byk membantu..

wslm.. penah alamin 6 thn lps sis.. Dr bby smpai ke 6 bln bby ngis je.. Dr jam 11 mlm smpai ke subuh ngis.. mcm² sy berubt tp bby stail ngis jgk. siap tkr nma ape bagai smua x jln.. nsb iman sy kuat lg sis klu sy nmpk bby sy bsr kcl je nk pegang leher nye. nsb somi perasa trs ambk bby Dr sy.. sbb x thn bby ngis.. last bby baik dgn sndri sis. tp 2 la mkn masa jgk. ..skrng nie sy tgh perngt nk msk 4 bln.. mntk di jauhkn bnda yg Lama.. tkt..

Ape pun tahniah puan dpt baby baru… sy pun skrang baru habis pantang… kebiasaan baby namgis sebab lapar or terlalu kenyang n sendawa dia xlepas, sembelit atau pampers penuh… Klu dah fix semua yg diatas Tp baby masih suka nangis mungkin ibunya yg xtenang kot…

Setiap baby tak sama. Saya dulu anak menangis tak henti menjelang malam. Siang je ok sebab jadi pasang surut. 3bulan macam tu dan kami iktiar minta air penawar dan alhamdulillah ok. Ibu tabah ye biasa la baru bersalin akan emosi. Minta Husband bantu jaga sekali

Bykkan belajar tentang baby high demand https://vt.tiktok.com/ZSNY4D77y/ baby saye pon sebelum ni baby high demand saya byk belajar di tiktok.. lepas 3 bulan baby dah ok skrg baby saye dah 5 bulan.. tersangat lah ok…

Hm sama mcm ank sy. Skrg better sikit sbb dia nk jugak main kejap lepas bgun tidur. Tp kejap je la. Time nk tido nk pkai bju lpas mndi mmg dia ngis ja. Sy dh buntu nk buat mcm mna😭 dhla suami duk jauh

Sepupu sy mcm ni la dulu masa kecik.. last2 tukar nama.. nama dekat ic lain.. nama panggilan family lain.. org dulu2 kan diorang percaya nama tak serasi dengan baby kalau baby tu asyik meragam@sakit..

rasa nya baby jenis high demand ni awak. boleh cuba search dkt ig/tiktok atau follow fb baby language cara nk handle baby high demand