baby tak boleh meniarap lagi

hi mommies . anak saya dah 5bulan , tapi tak nak meniarap lagi . dia cuma mengiring dan terlentang balik je tapi kalau saya tolong dia meniarap , dia dah angkat kepala tinggi dan siap angkt semua badan tunjuk hint untuk merangkak ?. soalnya dia belum boleh meniarap sendiri ?

10 Balas

Selepas bayi anda mencapai usia 6 bulan dan tidak meniarap sama sekali dan tidak tunjukkan minat untuk bergerak hasil daripada ransangan persekitaran, bawalah bayi berjumpa doktor. Perkembangan setiap bayi berbeza, jika bayi tidak berusaha untuk merangkak atau duduk, rujuklah kepada pakar. Perlu diingatkan bahawa bayi pramatang mungkin mencapai tahap perkembangan pergerakan yang mungkin lebih lambat berbanding bayi yang dilahirkan cukup bulan.

ank sy pum sma 6 bulan tu bru nk start niarap tp kna bntu. sy try xlma.sbb otot bby mgkin blom bersedia. bila nk masuk 7 bulan skrang laju ja meniarap sndri. suka pulak tu. merangkak ja blom lagi. klau meniarap tu suka mengesot ke belakng. dpn blom.lagi. xpa sis sabar. klw 7 bulan still xda perubahan mgkin boleh maklomkn masa check up utk nasihat 😊

Xpe jgn laksa dia.. Tpi encourage dia.. let say tgh nmpk dia mcm nk meniarap, sis Cuba jadi pom pom girl.. go baby go.. a bit more.. anak ibu pandai.. haa ckp mcm tu.. dia akan faham dan dia akan rasa mcm semangat nk buat.. Kalau dia blh buat, sis tepuk la tgk .. celebrate dgn dia achievement dia.. for sure dia cpt.. sis baring samaW dgn dia..

Jangan risau, baby Sy 6 bulan baru dia pandai meniarap sendiri.. 8 bulan baru dia start merangkak n skrg berusaha berdiri sendiri smbil pegang dinding😂

X pe mommy, slow2...jgn terlalu pkse baby, perkembangan baby semua x sama...6t lame2 boleh la tu...🙂

Eyah la...anak saya pun mcm tu jgk...apa yg kita ken buat supaya dia bertiarp sndri..huhu

Setiap baby x sama, ade yg cepat dan ada yang lambat pada saya normal

Beri dia sedikit masa, kerap meniarapkan macam biasa.

5y ago

awkward sebab anak 1st and 2nd lain , yng 3rd ni lain . tuhh yang pelik 😂

Ank sy 6 bulan meniarap 4 kali ja lps tu xmw bt dh

ank sye 4 bln da meniarap sdri..skrg da nk msuk 11 bln belajar brdiri plak