anak lambat merangkak atau meniarap

sedih lah anak saya dah 5 bulan tapi lambat sangat nak merangkak. kalau meniarap pun sekejap sangat2 lepastu dia nangis kepala tak boleh angkat.. even kalau meniarap pun kepala dia jatuh2 banyak kali. kalau saya bagi dia baring dia memang lambat nak meniarap.. lama baring terlentang baru dia meniarap sendiri. lagi satu anak saya meniarap boleh tp nak terbalikkan badan nak baring balik masih tk pandai.. duduk setempat je tk bergolek sini sana. #firstmom

7 Balas

Pendapat I , u should study more on baby milestone baru u tak risau dan boleh anticipate upcoming baby milestone. Dalam TAP ni pun dah ada info on baby milestone. U boleh semak dalam checklist di profile baby. Dalam buku baby pun ada. Setiap baby perkembangan memang tak sama. We as parents, should monitor and stimulate the progress. Kalau rasa something off terus rujuk dengan doktor. All the best mommy 🌹

Emm anak sy pn 5 bulan jugak .. same mcm situasi puan . Gitu jela dia boleh . Asalkan sihat alhamdulillah .. in shaa Allah bila wktu yg sesuai Allah tetapkan , pusing juga anak tu . Stiap anak berbeza . Mungkin itu yg semampu anak kite buat . Pling pnting usaha sahaja dlu . Ajar n etc . Selainnya berserah .

sama macam anak saya. kepala tak boleh angkat lagi bila meniarap. tapi bila duduk or pegang untuk berdiri, gagah pulak. geram jee. mula² saya pun risau tapi sekarang saya biar je dia membesar ikut rentak dia sendiri. anak saya pun 5 bulan dah.

Don't worry mummy , dia akan pandai sendiri . Ikut saja rentak dia . Macam baby saya dia 5 bulan juga . Tak pandai meniarap lagi tapi express to jalan🤣 terpaksa bagi dia pakai walker asik nak berdiri n duduk jer tak mahu baring.

Anak saya pun masih belum meniarap sendiri lgi, dia suka duduk atau berdiri, mmg belikan walker letak dia dkt situ lepastu dia akan main

Aik, anak sy pun 5 bulan tapi saya rs kalau boleh merangkak tu macam awal sgt je. So far, boleh golek2 sana sini je

7mo ago

Takdela puan, setiap anak perkembangan berbeza beza. Baby ni kan, Allah ciptakan dia akan dapat kebolehan tu dgn sendiri nya. Ye mmg betul kita boleh usaha ajar, tpi semua dgn izin Allah. Macam saya awal2 sebwlum holeh meniarap, anak sy lgsg taknak tummy time , asal tummy time je nanges2 cam kne pkul. Org cakap kne buat tummy time utk bg dia cepat meniarap. Tp anak saya tak suka haa saya risau dah nnt lambat meniarap 😭 Org cakap ajar letak mainan semua sy dah buat tapi tak menjadi sbb anak saya macam tak berminat. Last² sy redha je. Tgk² genap 3 bulan dah boleh meniarap, masuk 4 bulan dah berguling2 dah, ni baru je masuk 5 bulan hahaha tak thu la boleh merangkak ke belum..

perkembnagna bby tak sama...jgn risau nnt pandai dia sndiri