Cara cepat bersalin..

Hi momies2, nak tanya ada cara tak untuk cepat bersalin? Nak buat mcm mana ye? Sy ada gdm.. saya taknak la nanti kena paksa bersalin.. kalau boleh nak bersalin awal due. Momies dalam ni ada tips tak? Please help

12 Balas

Pendapat saya, exercise mengikut pre-natal exercises recommendation. Jgn exercise mcm org yg tak pregnant. Nnt mudarat diri. Boleh follow guidance KKM. Btw, kalau dh usaha tp tak direzekikan bersalin awal, jgn sedih ya. Follow je arahan doktor. Kalau dia kata perlu induce, induce aje. Sy anak ke3 dipaksa bersalin sbb darah tinggi. Alhamdulillah semua smooth. Bersalin normal. Induce tak sakit. Ada bukaan. Semua ni rezeki kite. Banyak2 berdoa. Solat taubat. Mohon suami doakan sama. Ibu ayah kita juga sekiranya masih ada. Berdoa semoga Allah mudahkan urusan kita utk mengandung dan bersalin. InshaAllah semua yg baik kite terima. Kalau sebaliknya, jgn sedih. Ujian Allah bg nak naikkan darjat kita kalau kita sabar. ♥️

4 minggu sebelum due,banyak berjalan, turun naik tangga. semasa contraction, layankan je sambil bawa berjalan, duduk squat. sakit memang sakit tapi kena mindset yg kita xsabar nak jumpa baby & baby pun nak jumpa kita. tapi pada saya, semua ni rezeki. kalau rezeki kita dapat macam kita nak, alhamdulillah. tapi kalau x, redha yang penting kita dah usaha. tips saya tu je, kena banyak bergerak. biar Allah dan baby yg tentukan bila dia nak keluar. kita ibu, tolong bantu baby je bagi buka laluan. hee

Makan kurma.. Bukaan mudah terbuka.. Nk cepat bersalin tu ikut baby.. Saya buat mcm2, bukaan 5cm dh last2 emergency czer sebab tangan baby keluar dulu... Ikut takdir kita 🤣🤣 makcik saya plak anak 6 org semua 38 minggu keluar, yang bongsu je tiba2 40minggu tk keluar lagi.. Kena czer juga sbb tkde bukaan walaupon dh induce.. Tapi tak salah mencuba 👍 cuma jangan mengharap sangat 🤣🤣 saya dah terkena . Mengharap tapi tk menjadi

puan ada ig? nnti try follow ig eja_confinementhelper..dkt sana dia ada share byk tips tuk bersalin tenang....tp bukan tuk bersalin awal😅... dia cuma ajar cara bernafas dgn betul semasa nk brsalin utk kurangkan koyakan semasa bersalin normal..tips berpantang pun dia ada ajar juga..di sini sy sharekn ss ignya..hrp dpt mmbntu puan..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin Ya Mujib🫰🏻

Saya masa ank pertama tk ade gdm tpi lebih due bersalin 41w 1d .. air ketuban pecah sendiri dkt uma sbb mse mengadung bnyk berjalan bnyak buat kje kerap bersama dgn suami .. ne ank kedua bru ade gdm ne pun saya bnyk buat kje bnyak berjln bnyk bersama dgn suami walaupun celengkang saya dh mula sakit .. biar turun tanda sendiri tngh tnggu hari je ne

Klu baby nk kluar mmg akn kluar sendiri sis. Wlaupun dh byk jln exercise mcm2 tp klu blm nk kluar , x kluar lg. ni sy share pengalaman kwn2. Ada yg active pn overdue juga. Sis jgn rsau kena induce, ok je. Kena induce atau x, msa bukaan dh 6cm ke atas sama ja rasa tahap sakit 😅

baru je terfikir nak beranak awal.. tak larat dah bawa perut 🥴 kaki nak kata cramp tak cramp tapi mcm bersimpul urat payah nak berjalan.. penatnye ya ampun ...

banyak berjalan dan bersama suami. saya haritu bru bunga² xsmpat nk bersama, pastu trus contraction. bila p hosp dh 4cm

baby akan keluar bila dia nak keluar. jangan stress.

4w ago

ya sgt setuju lagi stress lagi byk hal jadi

Bersenam. Aktifkan diri