i need solution ?

Hi momies, nak tanye mmg first trimester ni kalau buang air besar susah n sakit..sembelit ker tu?

13 Balas

Dulu saya pregnant anak pertama 1st trimester sampai nak bersalin sembelit dia boleh buat sampai menangis.. Minum lah banyak mana air kosong, susu or buah pun tetap sama.. minta dengan nurse ubat cairkan najis pun xjalan jugak, sampai trauma nak membuang.. Lepas jew dah bersalin alhamdulillah back to normal..

Yup, happens to me too.. went to the doc and he said it is normal for pregnant mothers so you need to eat a lot of vegetables & fruits.. for me I eat a lot of fruits and it helps a lot.

Yup. Dulu i pun mcm tu. Sembelit. Nak teran tkt pula coz masih awal, tak teran x selesa plk x kluar2 ahhaa.. Last2 i minum air kosong time sembelit then ok. Mkn sayur n buah juga yer

Ya, saya ada pengalaman macam sis jugak. Memang susah nak buang air besar. Tapi lepas je trimester pertama semua okay. Banyakkan makan buah dan sayur tau

Tak jgk, sy okay je sepjg pregnant. Bykkan minum air n mkn buah2an https://my.theasianparent.com/merawat-sembelit-di-rumah/

Sy pon kne jugak.. Bykkn minum air putih, mkn buah buahan dan lebihkn sayur..

Ye betol same macam sy..sembelit sy minum air kosong banyak2

Ya saya pon sama awak kena bnyak makan buah and Sayur hijau

Sy pun hari tu Banyakkan air kosong, buah, dan sayur hijau

Ya.. nak kena mnum air putih bnyk2 dan mkn buah2