Sembelit hm

Mcm mne nak bagi buang air besar lancar ye? Perut memulas je tpi susah nk membuang, bile bnyk makan pstu sakit prut n susah nk buang.. huhu

12 Balas

Awal awal trim dulu saya centu gak, rupanya sbb kurang minum air masak , intake amount sblum preggy dgn preggy x sama , kena lebihkan lagi intake air masak or air suam ya baru laa senang nak membuang .. nanti dah beranak lagi la kena minum air suam seeloknya banyak2 utk menyusu n hydrate badan Tambahan : jgn takut minum air masak banyak2 akan jdi penyebab kpda air ketuban bnyk, salah tu .. banyak minum air masak , perut senang membuang, ( dpt elakkan buasir ), air kencing pun tak kotor ( tp kerap kencing la ) dan kulit pun x kering

first trimester sy sembelit teruk smpaikan tiap mggu kena pegi klinik, pastu kena cucuk bontot yg mcm cecair tu huhuhu tp second trimester dah okayy sy amalkan makan ostenutrix shaklee. Alhamdulillah, telan pil tu malam, esok pagi membuang dengan sangat mudah , dah tnya kk misi approved 🙂

Saya pula dari awal amalkan susu kambing fresh, pastu air saffron dari 10w keatas. Mmg lawas sngat sejak preggy hari2 membuang . Paling kurang membuang 2x sehari. Skrng makin dkat nak bersalin 3-4 kali membuang sehari.

sy pon 1st trimester sembelit and buasir. tp lately tibe2 sy nak minum air sunquick tanpa gula. sy minum malam. esok pgi bangun elok je membuang. cuba awak try.

p kk ckap kt dokter yg kita sembelit...nnti dia bg ubat...sya pn mcm tu...lpas ja hbis ubat ok ja

try amalkan minum pati delima,bykkn minum air kosong & minum air buah...mesti lawas membuang ....

mkn buah naga tp nti angin sikit,mkn kekacang alomond ke gajus bgus,buat cranbery pn bgus

boleh amalkan minyak kelapa dara, makan buah macam jambu, betik

beli ubat lactul atau duphalac kat farmasi

Makan tembikai atau buah naga

11mo ago

yes buah naga betul.sy mkn menjadi utk yg sembelit.klu x dicengah risau nnti buasir