Bercukur, wax, krim tanggal bulu atau tak sempat cukur?

Hi momies. nak tanya. Pada area intim, ada tak mommy yg clear kan bulu. Mommy guna wax, krim tanggal bulu atau bercukur? Atau tak sempat clearkan bulu tahu tahu dah bersalin? Saya nak guna krim tanggal bulu tapi x confident. Boleh share pengalaman tak??

30 Balas

Spatut dh jd amalan walaupun x prgnant d bersihkn area intim 2 so bile prgnant xkn jd masalah bulu 2 tumbuh, 2kn tuk kebersihan.. pd y rase bile prgnant baru nk bersihkn memag le jd masalah dgan perut besar,x sampai, takut luka so mntak tolog suami ataupun boleh je pkai cermin.. kebersihan 2 pentig lg2 tuk ibu mngandug n bile pkai wax takut pulak ade kesan smpingan..

Saya guna cek lawa hair removal , bukan wax(bahaya) kena letak banyak sikit dalam keadaan kering sebab bulu miss v tebal , tunggu dalam 15-30min . Pastu lap dengan tisu kering dengan perlahan , insyallah tertanggal pastu basuh sehingga bersih, jgn guna sabun . Elok selepas mandi . Jujur memang berbaloi tapi agak pedih sikit .

4y ago

kire boleh guna masa pregnant la ye sis yg cek lawa hair removal ni ??

kena rajin cukur...seminggu sekali camtu plg lewat...stanby je masa pregnant ni...sy teringat sbb masa gugur kebetulan br lps cukur...masa anak 1st pun br lepas cukur...segan kalau x cukur...ada yg ckp kalau x cukur, nurse akan cukurkan...lg segan...huhu

Saya pun tertanya2 ni. Lagi 3 bulan nak bersalin. Biasa saya wax je sebab memang jenis wax semua part ketiak kaki,.tapi kalau perut dah besar susa pulak nak wax. Ada tengok kat fb cream hair removal jenjs spray tu. Tapi xtau la pulak okay ke tk.

4y ago

Hehe. Dulu zaman remaja biasa cabut manual, bila dah beduit beli wax. Dah biasa wax. Kebal dah kot. Hahahha. Sakit sikit la.

Cukur sis.. awal2 dlu sendiri..dah 5 bulan ni dah tak nampak husband buatkan.. sy ada bulu kaki tp tak byk..sblm mengandung sy suka pakai veet..mengandung sy tak berani tak tau kandungan apa dlm tu..jd sy biarkan je lgpon tak byk

Ckur jelaa sis , nak wax mcm seriau je 😅 Klau dh msuk 8 bulan make sure bulu smgu skli ckur , sbb kita tak tahu bila kita akan bersalin .. so sntiasa laa bersedia ..

Biasanya sebelum pregnant sy wax. Dah pregnant ni rasa seriau pulak nak wax sebab sakit haha. So sy mintak husband tolong cukur jela dari semasa ke semasa.

4y ago

Mcm mana sis boleh tahan sakit wax kt miss v ye. Sy penah try bfore preggy sakit sgt2 smpai menggelupur sy.. dh sarat sy try wax jgk kt miss v tp mmg sakit gila2.. sbb miss v kita area lembut. Sy pelik cmne org lain boleh releks je xsakit wax kt miss v. Sy leh wax kt ketiak n muka je huhuhu

Sy cukur je. Walaupun tak nampak, cukur jgk. Rasa dgn tgn utk tahu licin ker tak. Kawan sy penah nk bersalin czer misi cukurkan. Malu pulak 🤭

B4 bersalin 1st born mmg baru lps cukur.. Tp emergency czer so time tu mcm blank x terfikir pun psl bulus2 di bwh sana 😁

Saya cukur je. Mmg sblum ni akan ckur clear area situ. Lg pulak nak bersalin ni. Malu org tgok bawah nanti 😅😅