bagaimana upt boleh false positif?

Mohon beri pendapat dan pengalaman..maaf kalu ayat xtrsusun dan pnjang.. Utk bulan ni saya belum missed period..sbb 1/11 haritu baru start period...7/11 hbis.. 4hari lepas saya ada buat upt sbb perut saya sakit mcm sengugut...n result naik dua line..tapi satu line trsgt sgt samar (ratio dlm 2:10)...then smlm saya buat lg..naik jugak..tapi pekat sikit (ratio 4:10)..then pg td saya buat lg..naik lg pekat sikit (ratio dlm 5:10).. Then saya baca pengalaman org lain,seminggu lepas period diorg buat upt positif, pregnant.. Saja buat byk kali sbb saya beli upt byk...yg strip juga yg kaset.. Saya xde mkn apa2 ubat atau suplement..cuma mkn acid folic... Nk jdkn cerita.. Bulan lepas saya buat upt 5hari sblum period..naik positif..xberapa pekat tapi bleh nmpk dlm mata kasar (ratio 7:10) Saya fkir saya pregnant..dan lewat period 2mnggu..then p klinik utk buat pengesahan,doc just buat upt saja..dan dia kata negatif.. Esoknya saya period (1/11 haritu).. Saya nk tnya.. Kenapa upt bleh jd false positif? Dan kenapa bleh jd positif kalu xpregnant..? Sdgkn upt belun expired..d beli d watsons n guardian.. Cara letak urine pun betul.. Maaf brtnya..saya newbie lg dlm bab2 ni..sbb baru 4bulan mndirikn rumah tngga.. Terima kasih...

2 Balas

Pasal false(+) yg sy tau sbb chemical pregnancy, lebih kurang simptom awak, test naik line terang wlupun belum missed period.chemical pregnancy ni tjadi bila telur/embrio x dpt melekat pada rahim & gugur dengan darah period. Antara sebab lain, ada darah atau protein dlm air kencing.

5y ago

mcm kes sy ni...seminggu missed period p spital doc sendiri sahkan positif..da 5 weeks...tp xnmpk pape sbb bru lg..kena warded sbb doc ckp tkot hamil luar rahim..tiber keluar ward sy period..😥..

Klinik yg sy pergi pun doc tu xpercaya wlupn dah pakai upt jnis digital.. Dia ckp awal lg.. Baru berapa ari missed period... Dia takut false positive... So cara plg bkesan nak btol2 detect prgnant ke x... Buat ujian darah... Sbb kalau scan awal2 pun still xnampak