Minta pendapat yer semua

Minta pendapat semua ya , risau juga sbb dh lama menanti zuriat yg kedua nie .. ade risiko apa2 ke kalau jln jauh , sy dari temerloh nk ke perak.. ramai yg ckp x blh jalan jauh, sy xde sejarah keguguran apa2 , takut juga risiko terentak atau apa2 .. pregnant 4weeks

11 Balas

Saya masa 4weeks bergerak dari penang ke jb then jb ke terengganu, alhamdulillah ok. Tapi awak kena tau tiap ibu berbeza penerimaan badan. Depends pada kekuatan rahim dll. Nasihat saya berhenti tiap 2 jam, minum air masak banyak, buku pink jangan tinggal. Jangan pujuk badan untuk ok, kalau rasa penat cari rnr yang awak boleh rehat lunjur kaki dsb.

11mo ago

terima kasih awk .. in shaa allah sy cuba tips awk bg ni

Blh je xde masalah. Saya ade sejarah keguguran tp pregnancy kalini masa kandungan 3-4w dah jalan2 cari makan naik kreta from kl to penang. Siap kat penang tu dari pagi smpai malam berjalan, 2 hari pulak tu situ. Alhamdulillah baby kuat skrng dah 7 bulan preggy

boleh tapi kena berjaga2. dalam perjalanan tu, kena rehat. cm sis ckp sendiri, takut ada risiko terentak. kandungan masih 4weeks. sy tanya kawan2 yg da jadi mak2..mostly dorg suggest tunggu trimester kedua, barulah selamat nak berjalan & standby bawa buku pink.

11mo ago

baik awk .. sy pun masih fikir lagi ni .. tu yg minta pndapt dlm ni .. terima kasih ya

Boleh cuma tiap perhentian kena berhenti ya mommy. Renggang kan pinggang dan Jalan2 kjp. Minum air byk. Kalau rasa nak terkencing jgn tahan ya. Bawa bantal utk lapik atau alas blkg. Buku pink pun kena bawa sentiasa.

11mo ago

ok awk , baik tq share ya

Bw bantal alas lapik bawah kiri kanan ke bagi selesa..kalau ikutkan 4 week baru sgt lg..doktor suggest bjalan jauh 2 trimester baru ok..

klu mmg btul2 ada urusan, boleh. cuma bawa slow2..sbb gegaran dan bdn penat blh jd faktor. klu rasa penat, benti rehat.

sye dlu selangor- kedah... 4 weeks+ sye lmbt check pregnancy.. Alhamdulillah ok.. bykkn bhenti kt rnr..

Lapik bantal dekat seat untuk keselesaan dan kurangkan hentakan.

Saya masa 4weeks terengganu -melaka huhu masatu tktau lg pregnant

11mo ago

huhuhu selamat jer kan .. sy pun nk cuba juga , fikir positif jela

mg smuanya baik2 shj dan dpmudah segalanya amiin

11mo ago

aminn terima kasih awk☺️