Waktu selamat untuk bersama

Maaf soalan kurang menyenangkan..nak tanya bila waktu terbaik bersama husband? Sy skrg dh 16weeks..last bersama husband masa 4weeks sblm tahu pregnant..masa tu 2 hri berturut2 bersama..mlm tu xsedap bdan check upt positif..lepas dari tu dh xbersama..kami takut dan nk jaga kandungan. Sampai skrg..hari tu hisband minta nk beli sex toy..sy benarkan..dh beli 3 hari terasa hati plk, smpai sy merajuk lari tido bilik asing..😅 serba salah..elok ke benarkan dia guna sex toy? Sy pon dh cuba untuk ringan2 je..husband pon nk jaga kandungan dan tak nak bersama lagi..kami risau jgk dgn kandungan walaupon sy xde apa2 sejarah dan bleeding..cuma keputihan je..keputihan safe utk husband? Tkt dia kene jangkitan plk lau bersama. Mohon yg ada experience bagi pendapat. Kalau ikutkan doc pon ckp kalau xde bleeding dan risiko boleh je bersama tapi kami risau..xpe ke benarkan husband guna sex toy?

10 Balas

rasanya ikot masing2. sy dri kandungan 4w masa bru thu pregnant. sy n husband masih bersama. sbb x baca lg masa tu. then lepas tu ad juga risau, tp kesian kt husband. then try ringan2 dlu.. lepas tu try juga seminggu 2x. alhamdulillah. ok. x de pendarahan ke atau cramp ke sakit ke. then kami proceed bersama seminggu 2x . now kandungan 14w nk msuk 15w.. klau risau. awk just buat ringan2 utk husb. jgn smpai bg husb guna seks toys. tkot die dh terbiasa nti. pakai tgn pon ok bg husb puas. apa2 bole refer dr.

Pendapat doktor yang terbaik sis. Sebab checkup routine awak di pantau oleh doktor. Jadi doktor yang tahu tahap kesihatan awak dan kandungan macam mana. Macam saya pun apa2 rujuk dengan gynae termasuk soal bersama suami isteri. Alhamdulillah untuk saya takde pantang bersama suami. Dari early trim sampai 3rd trim saya tetap bersama dengan suami. Itu pun selepas dapatkan advice daripada gynae.

9mo ago

Next month bg dia dgr sndiri dri doctor psal ni..skrg media social ni byk sgt duk share2 pengalaman buruk..dia mudah terpengaruh

sy dr first tau pregnant masih bsama suami mcm biasa.. setiap mlm bsama sbb suami ada tabiat susah tidur klu x 'main' dlu.. alhamdulillah skrg da 15weeks xda apa2 mslh.. yg penting ktka bsama tu jgn lasak sgt, klu rasa xselesa atau sakit trus stop, jgn paksa suami ada jg mnta nk beli sex toys aritu, tp sy xbg.. tkut tbiasa.. klu sy xnk 'main', sy usaha bantu suami pncut sdri

for me sis.. Sy ada pengalaman miscarriage.. kandungan kosong, bila bersama mesti akan bleeding.. Masa tu da stop Tak bersama lg.. sampai la gugur sendiri.. Skrg syukur, kandungan ada baby.. bila bersama ok.. Tak ada bleeding.. tapi kami Tak kerap lakukan.. kami husband wife faham sesama.. jaga sesama.. sebulan 1-2 da ok.. jgn ganas sgt.. posisi juga kena Tau..moga membantu..

9mo ago

Kene try n error jgk kn..tpi husband syg bby..dia tkt 😅 ank 1st katakan

ok je nk bsama dgn suami. kalau rasa tak selesa stop & cari position yg selesa. saya dh 18weeks, every week wajib bersama. alhamdulillah xde apa, masa awal2 dlu tak tahu pregnant, hentam je main puas2 sebab bru kahwin & PJJ pulak tu. jumpa pulak seminggu sekali je. sekali next week nya check rupanya time tu dh ada isi.

9mo ago

Sy masa 4weeks belum tahu lgi pon duk ikut dang je..skli dah tau terus stop..mngkin pengaruh tiktok kot 😅 baca2 tiktok ramai sgt share experience jd takut 😂

Selagi xpernah ada mslh bleeding.. Sakit blkg atau mslh apa² pd baby spjg check-up.. Boleh ja nk bersama suami.. Tips dia sng, kalau baby dh nampak kantung dan heartbeats.. InshaAllah selamat je nak bersama.. Sex toys xperlu sbb puan sbg isteri bole je bantu suami apa yg patut..

okey je sis , saya baru 15 week , seminggu sekali kena layan jugak suami , jgn ajar benda bukan2 nanti terbiasa , selagi sy mampu sy layan jee .. inshaAllah kandungan xde pape , cuma jgn ganas je , slow2 n romantik gtuuu pun feel dia lain mcm , ahaha

for me, klu keadaan diri kita xde mslh, elakkan benda2 sex toy semua tu. 2nd trimester is waktu ideal utk bsama sbb kita masih larat dan ada tenaga. 3rd trimester selalunya bsama sbb nk cptkn bukaan bsalin.

9mo ago

Tu la sis..rase insecure sbb tu merajuk tdo bilik asing..tapi skrg dia dh buang sex toy tu 😅 dan still nk jaga kandungan jgk..nnti next month nk dptkan confirmation dri doc sndri psal hal bersama ni..biar dia dgr sndri dri doc

ok je sis.. dpt skali sminggu pun dh ok sis. asal jgn ganas2 je.. kna tau ape posisi yg dpt n x dpt. klau laki memahami dia fhm jga.. tp kalau smpai x bsama tu bhya jga utk kaum laki ni..

9mo ago

Sy pon ada ckp kt dia, sy ok je..tapi dia pon xberani..syg ank 🤭 dia tu kaki search jgk, duk tgk tiktok pengalaman org..tu yg jd xberani tu..itu la lama dh 3 bln lebih, mujur kami ni 24jam berdua, alhamdulillah kerja sndiri..

kalau kandungan takde masalah ok je awak.. cuma jgn la terlalu extreme kan.. buat position yg mana awak selesa.. nanti time pantang lg lama nak tahan tu 😂