episiotomi

Memang semua ibu yang pertama kali melahirkan bayi akan kena gunting sewaktu bersalin ke?

8 Balas

Doc ckp.. biasanya gitula. Tp better gunting drpda koyak xtentu hala 😅 sy buat urutan prineum kt bwah tu. Msa gunting xrsa apa.. masa jahit doc ckp kulit ok xliat nk jahit.

4y ago

Haa ok².. nti saya tgk. Teriman kasih sis info

Yup. Doktor ckp anak first kebanyakan gunting. Lagipun masa gunting tak rasa apa pun. Cuma kena jaga jahitan je masa pantang. Kejap je dah cantum kalau jaga elok2. :)

saya kena gunting sbb baby besar dan jalan tak bukak sepenuhnya ,baru 7cm tp jantung baby hampir lemah ,doc suruh push juga .

Tidak. Klu bby kecil, mommy x mslh meneran, x di gunting. Kazen sya 2 anak normal bersalin x koyak , x kena gunting

Tgk ats hospital jgk rsnya..sy kne gunting wlpun baby kecik je mase ank 1st..

4y ago

Klau ibu xpandai meneran n kondisi bby xmngizinkan mmg doc akn gunting utk slmtkan bby

Saya tak dapat merasa kena gunting dan jahit sebab saya bersalin secara tiba2

4y ago

Mksud puan tiba2 mcam mana..

Sy baby first kne guntg jgk.. sllunye ank first kne nurse ckp...

tengok size baby dan bukaan.