Bersalin normal

Memang kebiasaanya hospital kerajaan akan gunting ke kalau anak pertama sebab laluan tak terbuka? Banyak sangat baca feedback mummy yang hospital kerajaan ni nurse gunting2 sebab nak cepat . Risau la kalau sampai kena gunting 😭😭

6 Balas

Kena gunting tu bukan sbb laluan tak terbuka, tp sbb membantu baby utk lebih mudah keluar. Time dah nampak kepala baby tu doc akan gunting utk memudahkan lagi baby keluar. Lagipun takut ia terkoyak sendiri lagi scary, at least doc akan gunting ke bahagian tepi, kalau terkoyak sendiri tu boleh sampai ke lubang dubur

inshaAllah xde apa2 tu. gunting tu bersebab, cth klu awk dh tak ada tenaga utk push dan baby sangkut. kena gunting juga supaya baby tak lemas. tapi masa gunting tu pun awk takkan perasan sbb contraction menguasai masa tu dan sepatutnya ada bius semasa jahit

11mo ago

InshaAllah aminn , risau baca comment mummy2 kena jahit tanpa bius dan mostly gov hospital. Thank you awak

kebiasaan gunting ni sebab dah lebih 3 kali try push,klu sekali atau 2 kali push bayi dah keluar,xsempat dah nak gunting..jd doktor bantu dgn cara gunting tu, insyaallah mudah bayi keluar lepas tu..

First of all, jgn fikir kena gunting tu sesuatu yg teruk. Lebih baik kita fikir, kalau kita tak boleh dah nak push, mcm mana dgn keadaan baby ni kalau lambat2 keluar

ha mmg kena gunting kalau fefek sempit tak bg kerjasama.. klu tmpa koyak tu fkir2 gak fefek drg besar sedia kot

10mo ago

Vagina tiada kaitan awak. Baby keluar melalui laluan tulang pelvic kita. Saiz tulang pelvic yang mempengaruhi faktor koyakan tu.

lau ikut pengalaman saya..ya mmg gunting..