Bersalin Episiotomi

Salam. Nak tanya pengalaman korang yg bersalin dan kena gunting. Harini hari yg ke 19. Benang dah tercabut tp luka mcm x cantum. Memang mcm tu ke? ? Ada tips x nak bagi cpt sembuh. Masih sakit la... Waaa.

4 Balas

Check di klinik dulu sis. Minta doktor (perempuan) tengokkan. Saya dulu tengok cermin sendiri tapi tak sure cantum ke tak, last2 kena doktor juga tengok. Nasib baik cantum. Tapi rasa sakit lg di kulit. Rupanya melecet saja benang yg x tanggal tu tajam.

4y ago

Kann. Sama la, rasa pedih dia rupanya bukan sbb luka tu. Tapi sbb benang tu je yg terkeluar2, menyucuk2. Sampai geram sgt, amik cermin & gunting, potong sendiri je 😂 dahlah secotek je, payah jugak nak adjust gunting tu 😰

Sy semua ke5 org ank kna gunting..awak ambi cermin tgk kat bwh..benang tanggal isi da cantum biasanya.Klu rasa msh sakit mkn pati ikan haruan/gamat..ank 1st mmg rasa sakit tu sampai berbulan msh terasa.

2y ago

oh anak pertama memang rasa sakit tu berbulan ye? jahitan sy da cantum, da kering. ni dah 2 bulan lebih, kadang2 ada rasa taktau nak cakap cane, dia tak la sakit sgt tp rasa cam sting gitu. nak garu beria tak berani lagi.

Pakai solcoseryl gel luka cepat cantum. Saya pakai tu masa benang tercabut tp isi tak cantum sepenuhnya lagi. Tak sampai seminggu pakai isi dah cantum elok. Beli dkt farmasi je sis.

Always keringkan bahagian yg sakit tu...minum air oren utk sembuhkan luka