air ketuban

Mcmana nk tahu air ketuban bocor @ keluar.. Sebab kadang2 ada gak rasa mcm basah kat sluar dlm... 24 weeks

8 Balas

Masa sy 30w , air ketuban bocor lepas kelua drah sikit . air ketuban tu air yg jernih mcm air kncing n tetibaa je keluaa bnyak smpai basah sluar dlam & kain . trus cpat2 sy ajak mk pegii hosp . mk ckp normal lahtu . dulu mk mgandung punn slalu air ketuban bocor . tp sy tk sedap hati . brkeras jgak nk pegi hosp . smpai hosp , doc check memg ad leaking & constraction tp jlan blum buka . keputihan pun bnyak . diorang amek smple tkut ad jgkitan kuman . kena than wad seminggu sebb nk tgok ad lg tk constraction & pantau drah tkut ad jgkitan kuman . bila scan memg ad kulat /jgkitan kuman dlam drah . doc bg antibiotik & skang stiap mggu smpai 37w kena pegi scan . sebb 37w kena paksa brsalin sbb da ad jgkitan kuman tkut risk apa2 kt bby .

4y ago

Sy cdangkan sis pkai pantyliner yg tk mudah terserap . bole pantau tu keputihan atau air ketuban . kalau sis rasa basah mcm keua air , sis tgok , ada kelua putih2 ataupun jernih . kalau air jernih yg bnyk , sis pegi hosp tau . sebb doc ckp once air ketuban da leaking , kandungan kita da takde protection utk bby . n kalau bocor , bby bole lemas bila air ketuban kering nnty . kalo doc da sahkan memg air ketuban sis bocor , start tu sis trus beli & mkn buah tembikai bnyak2 . niy nasihat dri nurse yg jaga sy masa kt wad tu . sy sharekan jea .

Cek kat klinik atau terus ke PAC hospital. Dia akan buat swab test. Kdg2 air ketuban bocor keluar kejap je lagi2 sebelum due atau awal kehamilan. Dikhuatiri nanti baby lemas atau jangkitan. Biasanya ikut oengalaman saya yg pernah PPROM 19wks, air basah tu akn basah kat bhgn belakang panty. Kdg2 xtembus seluar pun.tp panty je lembab

Air ketumban dia akan keluar non stop, pengalaman saya anak first time tidur dia akan meletup mcm belon, dan bila bangun je dia akan trus mengalir. Sbb air ketumban ni kita tk bole kawal dia mcm air kencing, air kencing boleh lg ditahan kalau tgh sesak. Tpi air ketumban akan trus mengalir deras

Rasa basah kat panties tu keputihan rsenye.Pregnant mommies tend to have it.Sbb kalau air ketuban pecah dia akn trun macam air kencing,boleh basar seluar/kain y kita pakai😁😁

Keputihan tu kot. Sbb kalo air ketuban dia kuar tak henti. Nie berdasarkan ape yg sy thu ler. Tak penah lg air ketuban pecah. Sbb kat spital Dr yg pecahkan. Huhu

Air ketuban ni kluar x brenti sis...sy 2 2 ank pecah ketuban...

Air ketuban ye air banyak kuar ni se ag jernih warna ye

Rujuk klinik/hosp