air ketuban

Mcmana nk tahu air ketuban bocor @ keluar.. Sebab kadang2 ada gak rasa mcm basah kat sluar dlm... 24 weeks

8 Balas

Masa sy 30w , air ketuban bocor lepas kelua drah sikit . air ketuban tu air yg jernih mcm air kncing n tetibaa je keluaa bnyak smpai basah sluar dlam & kain . trus cpat2 sy ajak mk pegii hosp . mk ckp normal lahtu . dulu mk mgandung punn slalu air ketuban bocor . tp sy tk sedap hati . brkeras jgak nk pegi hosp . smpai hosp , doc check memg ad leaking & constraction tp jlan blum buka . keputihan pun bnyak . diorang amek smple tkut ad jgkitan kuman . kena than wad seminggu sebb nk tgok ad lg tk constraction & pantau drah tkut ad jgkitan kuman . bila scan memg ad kulat /jgkitan kuman dlam drah . doc bg antibiotik & skang stiap mggu smpai 37w kena pegi scan . sebb 37w kena paksa brsalin sbb da ad jgkitan kuman tkut risk apa2 kt bby .

4y ago

Sy cdangkan sis pkai pantyliner yg tk mudah terserap . bole pantau tu keputihan atau air ketuban . kalau sis rasa basah mcm keua air , sis tgok , ada kelua putih2 ataupun jernih . kalau air jernih yg bnyk , sis pegi hosp tau . sebb doc ckp once air ketuban da leaking , kandungan kita da takde protection utk bby . n kalau bocor , bby bole lemas bila air ketuban kering nnty . kalo doc da sahkan memg air ketuban sis bocor , start tu sis trus beli & mkn buah tembikai bnyak2 . niy nasihat dri nurse yg jaga sy masa kt wad tu . sy sharekan jea .