Hari ini g chekup skli sangkut kencing kotor🥲 mcm mne ye nak hilangkn kencing kotor tu🥲🥲

Mcm mne nk hilangkan kencing kotor ye ad siapa2 ad petua nye

24 Balas

JANGAN MINUM AIR KAT RUMAH Saya pon kena UTI walaupon dah minum air bergallon2. Dr Pakar pesan saya tadi, selain dari ambil garam ORS yg klinik bagi/beli kt farmasi, banyak kan minum air MİNERAL. Bukan air masak kat rumah/air Co**y/air RO sebab air tu xde mineral, dan air dari paip rumah kita ada chlorine. Sebab tu bila minum air masak kat rumah, air tu X kekal dalam badan sebab xde mineral. Sekadar air yg lalu dalam badan, Xde khasiat. Doctor saran beli air mineral, and the best is air zamzam. Saya juga beli air kelapa muda utk rehydrate masa buka puasa.

1mo ago

Sis. Nurse sy suggest minum barli rebus sendiri. Rebus dgn daun pandan pastu letak gula sikit. Haritu kencing sy cantik lepas amalkan tuuu.

Hi sis. Masa first pregnancy macam ni jugak. Walaupun dah minum air yang sangat banyak. Tips yang nurse share waktu tu, kena buat kemutan sikit dan tahan air kencing masa nak ambil urine test tu. Nurse kata biasanya memang first pancutan akan kotor. So cara dia, dah keluar sikit air kencing tu, terus kemut dan tahan sekejap. Then, barulah letak cup untuk ambil air pancutan yang seterusnya. Alhamdulillah for the second pregnancy ni, tak ada masalah kencing kotor. 🥰

1mo ago

sye pon selalu buat gitu...amik yg tengah atau akhir biasanya

before kencing, cuci dulu vagina bagi bersih .. pastu kencing yg pertama tu jgn tadah terus .. kencing yg kedua atau dah kencing sikit baru tadah .. ni nurse KK pernah bg tips mcmtu laa .. hehe anak dah 2 Alhamdulillah susah sangkut urin

Saya haritu pun kencing kotor, saya minum air rebusan belimbing buluh & bunganya. Letak dalam fridge, minum setiap pagi. Since tu urine saya okay dah. Lepastu banyak minum air mineral jugak. Elak makan manis banyak tau mommy.

puasa ka? kalau puasa normal kncing kotor sbb pekat. pasni tadah siap2 bwk je p kk haha. dh puasa mmg la pekat dh x mnum air. tipu2 la skit utk kebaikan haha. bulan puasa ni ja

banyakkan minum air masak supaya galak buang air. minum air barli juga. waktu tak pregnant dulu selalu juga kena saya buat macam tu je. minum air masak dan air barli

Jaga kebersihan bawah.. Kalau dah kencing tu, lap kering² dari depan ke belakang..minum air masak banyak..saya dh 2 kali warded sbb kencing kotor

1mo ago

maaf nk tumpang tnye wktu msok wad dorg buat apa ye?msokkn air or bg ubat Len lg ke?

Sye prnh kene kencing kotor g klinik swasta doc bg air garam suh minum,bnyakkn mnum air kosong sis tu je ubat dia

Sama la saya haritu masa anak first dah nak bersalin sangkut kencing kotor plk.. Minum air dah banyak..

sy selalu kalau pi kk selalu kena mcm tu. kalau pi kd okay je. 🙃 kadang sebab kurang air dlm badan. huhu