kencing manis

apa makanan yang perlu di hindari untuk kawal kencing manis ketika mengandung. dan makanan apa yg boleh di makan bagi mengawal gula ketika mengandung

4 Balas

Benda manis kalau nak ambil sekadar lepas tekak teringin sahaja, nasi, roti, gandum kurangkan portion lebihkan sayur.. Sy hari2 air kosong ja.. Kalau btoi2 lidah pahit bru sedut air suami hat manis haha..

tq

Hindar gula dan semua makanan manis termasuk buah²an yg manis.. Amalkan pemakanan yg sihat, diet yg seimbang dan portion yg sikit. Nasi segengam, sayur smangkuk sup tu, lauk mcm biasa, x byk x sikit. ☺️

Kurangkn pengambilan karbo m nasi, roti, gandum etc, jgn bil gula langsung, jgn mkn manis, minum manis, kek coklat etc semua.. Jgn.. Buah je boleh tetapi berpada2, 2xsehari masa main meal Je ble mkn buah.. Sebiji apple.. Cek hidangan buah la ya.. Lebihkn sayur utk fiber. Dan bersenam..