naikkan hb

Mcm mn nak naikkan hb . Jenuh dah makan bayam , kangkung , jambu , betik tapi turun lg adalah yg last cek 11.1 smlm cek 10.8 . Padahal xminum pun teh kopi nescafe tu semua . Minggu dpn kene amek darah kat kkia . Awal2 ritu cantik je 12.9 . Bila baby mkn besar mkn rndah hb . Nurse pun pelik . Kita punya diri ni lg la pelik ?

25 Balas

nurse kt KKIA sruh mkn sayur peria,klu syur bayam ni tk brpa byk zat besi nya..kata nurse tu la...tu pn sya bru cuba sbb sya pn low hb..

5y ago

itulaa...skrg ni da berpa ari da mkn sayur peria,esk nk tgk keptusaannya..arap² la naik

Yelaa kan. Bila bby makin besar ni macam terasa hb makin low pulak. Hmm dh try macam2 dh yg membuadkan hb naik, but still same 🤔😔

5y ago

Yess tahu takpe. Bagi diorang kita ni macam tak ambik serius. Sdangkan kemainlaa kita nii usaha nak bagi hb naik naik dan naik 😅

cuba amalkan buah delima atau pati delima n kurma Ajwa 👍🏻 boleh baca khasiat kurma ajwa bagus untuk hb ibu2 mngandung 😊

awak nanti cuba beli jus mamariam..jus tu elok sngt. hb saya cantik 13.8 amalkan jus tu..misi oun kata jus tu baik

5y ago

haah..sebab pekat sngt kann.boleh jee..

saya dulu 10.7 je , dr bagi makan ubat zincofer terus naik 11.8 . saya tak makan benda lain . just ubat tu je .. hehe

Saya pun asyik turun je hb, tapi bila nurse sarankan makan iberet dri farmasi, alhamdulillah dah cantik hb saya.

Saya minggu lepas check hb da jadi 10 , bulan lepas check 11 ni da makin drop . Saya da 8 bulan

Hb mmg akan drop ke kalau bby makin besar? Saya 3bulan hb 13.5. Risau pulak takut makin trun nanti.

5y ago

Mak sy pun ckp mcmtu . Kita dh bekongsi dgn baby so mstilah xcukuo . Tp yela skrg ni mcm2 penyakit so misi mestilah take action kan . Klu dulu2 mk sy ckp xde apa sgt lah bnda2 ni . Cuma kita trskn je mkn buah2 ubat yg dorang bekalkan .

Boleh amalkan minum air buah ni.... Sy sndr minum... Alhamdulillah.. Okay

Cer try makan ubat dgn air limau/sunquick tanpa gula. Tengok berkesan atau tak.

5y ago

Sy kena makan iron tablet dua biji sehari. Tapi kadang2 makan sebiji je sbb kejap2 nak makan berat. So nak makan ubat tu tak tahu bila. Hb sy dlm range 11-12 camtu. Boleh je nak makan dgn air oren, yg penting ada vit c.