Apa lagi nak buat naikkan hb ?

Saya dah makan jambu batu tiap hari , mkn kerang , bayam apa smua yg bole naikkn hb . Tp makin drop . Tak pernah sentuh kafein , coklat apa smua . Sy 5 bulan dah . Nurse kk mrh mrh sbb hb drop . Bila cek doktor . Ckp pasal hb . Doktor ckp ok ok je slgi bby ok . Mkn ubat tak skip langsung . Entah tak tahu nk cuba apa lagi 😌😌

59 Balas

bagusnye doc KK sana..HB drop pun dea kata ok,jnji bby sihat..tempat saya,HB turun 10.9 pun dea dh sibuk nk cucuk saya bg naik HB 😅,bahaya katanya klu drop jer...saya tukar ubat beli maltofer dekat farmasi sebb ubt klinik xngam ngan saya...dulu pun, jenuh lh ikot petua semua nk bg HB naik...saya dh malas nk follw..saya buat rules sendiri je,kafein mmg xambik...teh, coklat minum jugak tp siang jer...mlm xkn ambik sbb nk mkn ubat...makan lak,mkn je ape2 jnji ade lah sayur or buah....saya sellu banyakkn minum susu je...beli farm fresh minum lepas makan ubat..naik lah jugak dari 10.6 tu jd 11.2....tengok next week lak cmne....klu mmpu,cuba lh jus2 on9 yg bnyak skrg ni jual....

1y ago

doc ngn nurse ni kadang xngam hahaha...kita ikot doc je lah huhu...awak try lah mana yg ok,saya xtry ape2 juice..sbb ade hyperthyroid,sllu saya minum juice thyroid saya ni mula lah active balik😅... inshallah boleh naik lg tu...cuba satu2 petua org bg....

samaaa.. tips sy, subuh2, sy ambil 1. iberet minum dgn air oren perah sendiri.. dh 2 jam baru blh makan.. Malam sebelum tido 2. jus mamariam 1 sudu 3. pati gulsan 1 sudu nak tak nak kena telan jugak.. 🥲🥲 Alhamdulillah, hb makin naik.. smpai nak beranak.. sy start makan kat atas2 tu dari kandungan 7 bulan.. sbb hb start drop kandungan 4 bulan.. mcm2 cuba,, tak naik2 jgk.. start 7 bulan tu, baru try jus mamariam, pati gulsan dgn air oren.. hb naik je, keep konsisten.. smpai 39minggu, baby lahir.. 🤭🤭🤭

1y ago

sy tkde sangkut gdm.. sbb sy mmg tk suka air manis dan bergas,, jd, sy blh ambil pati gulsan tu,, kalau yg berisiko, lebih baik elakkan.. cuba cara lain..penerimaan badan org tk sama..

mkn maltofer sehari 3x.. iberet folic makan pagi2 sebelum sarapan.. minum dgn air oren..2 thn yg lps hb sy pun drop time ngandung .. sy dh mkn kerang ,buah delima, buah jambu..daging, hb trun naik..so sy try maltofer dgn iberet..time nk bersalin hb naik cantik 10.5 alhmdulillah..xperlu drib drh..klu bwh 10 doc akn msuk drh.. takot tumpah drh..bhy..so far alhmdulillah..proses bersalin sy berjln lancar..xde tumpah drh..baby pun bersih je..cuma lps bersalin..sy masih mkn maltofer..lps baby dh 3 bln sy dh xmkn..hbs kan ubat2 yg ada..

1y ago

doc suruh sy makan iberet shj . sy mkn tiap mlm 2 jam lepas.makan bersama air Sunquick .

Sy dulu hb 9+, sekarang dah naik 10+. Dietitian ajar saya supaya makan pill iron waktu sarapan. Sy makan maltofer dan serasi sbb boleh makan dgn makanan. Mesti ada sumber protein+vitamin c setiap kali makan sarapan, lunch dan dinner. Minum juice oren/mango/epal bila makan makanan ada protein utk tingkatkan penyerapan iron. Nak minum susu/kopi/teh boleh, tapi pastikan berasingan dari waktu makanan utama. Contohnya waktu minum petang. Kekalkan je makan jambu, sayur-sayur hijau. Tu dah betul.

1y ago

Boleh. Sbb iron dgn vitamin c kawan yg baik. Yanh tak boleh iron+kalsium, iron+kafien. Cuba lah minum fresh oren bila makan pill iron tu. Check kandungan vitamin c juice sbelum beli. Sbb mcm oren twister tu, nampak mcm juice tapi takde pun tulis kandungan vitamin c.

sy sblm ni 11.2 tiap2 bulan . harini checkup 26w tiba tiba naik 13.4 .. sy pom trkjut .. tpi mnggu ni sy prsan sy amal minum ais sunquick ksong . letak 3sudu sunquick oren pstu letak ais dlm gelas . n stu lgi stu sdu madu tuarang sblm tido n slpas bngun tido. zincofer plk sy dah tukar time dah .. ambik 2 jam slpas mkn tghhri . klau sblm ni sblm tido je slalu 😅 msa hb 11.2 dlu tu slalu sy amal kerang, jmbu batu , hati lmbu , syur bayam n kangkung tpi xnaik .. ni tukar cara bru naik .

1y ago

awal awal hritu ad pning muntah jgk tu pom sbb slh cra mkn ... rupanya kne mkn 2 jam slpas mkn nasi .. time alarm siap2 .. lepas dah telan ubat tu jgn tunduk klau tak , nk trmnth smpai terasa besi besinye 😂 bg dia hadam msuk kebawah bru bring . xleh ambik ubat time perut ksong sgt .. nnti nk trmnth jgk . sy bleh kira je brpe nk trmnth tu . dlm 4x je kot spnjg 26w ni sbb salah cra mkn je .

Sy mula2 hb ok 11. Pastu makin drop 10.7, 10.3 n haritu 9.5. Terus down sebab macam2 sy amalkan. Buah delima la, pati delima la, sayur bayam la. Pastu saja try minum calla milk flavor strawberry. Semalam check kk, hb naik dari 9.5 ke 10.3. Lega sikit even tak naik sampai 11. So skrg sy amalkan calla milk & makan zincofer dgn pati delima. Daging pun sy makan jugak sebab mertua bagi daging sampai 2kg haritu. Harap2 next check up makin naik la hb sy.

1y ago

pati delima jenama apa ? sy try calla milk jd drop 9.3 ke 8.8 .

sama macam saya dah makan macam2 sampai rasa xtaw dah nak makan apa..makan jambu lah, buah naga lah sayur macam2..ahahaha..asyik drop je xnaik2..dah 3 ubat tukar..sekarang makan iberet pulak doc suggest minum sekali dengan vit c jenis soluble..saya pilih berocca.. ambik sejam sebelum sarapan next chekcup terus hb naik..happy betul masa tuu..masuk 7bulan bru hb cantik balik..punya puas macam2 cara nak bg hb naik..struggle betul..hahaha..

1y ago

yang tu tak pasti mybe boleh je kot sebab still vit c..cuma beza pil jelah ..yang sya vit c yg jenis larut..

Sy Dulu pregnant anak ke 2 HB smpi low 6 😂 Makan ubat zat besi tue 6 biji sehari atas consultation doc lah.. xpenah naik sis.. semua jenis hati ayam lembu sy mkn, kerang jgn ckp lah smpi sy sakit mkn itu2 jew Sayur pun mcm2 sy mkn.. Doc marah n salah kn sy sbb xusaha naik kn HB Tp sy dh buat mcm2 tp bdn sy xnk dgr 🤣 Lepas sy beranak jew elok HB tue naik 🤣 Tgh hari esok terus blh blk uma

1y ago

@masni betul.. Badan masing2 lain Xsama

saya pon ada masalah hb.. dari bukak buku smpai laa skrang ni 24week hb x pernah naik.. asyik turun.. nurse asyik marah2 smpai sy ni dituduhnye x mkn ubat.. padahal x skip pon mkn ubat.. ujian darah mcm2 dah buat.. baru2 ni test najis pulak.. esok check up saya, harap2 naik laa hb ni.. pasrah dh sy ni.. mudah2an baby dlm perut ni sihat2..

1y ago

itula . nurse sy pun ckp sy tak mkn ubat . pdhal tkde pun skip . sy pun ujian drh dah buat . tp ok jee .

Saya minum air buah delima, makan obimin je tapi kena waktu yg tepat (kalau tak tepat susah nak serap all the vitamins) , then saya minum susu Calla perisa strawberry, tak sampai 1 kotak lagi dh nampak perubahan. Dari hb low (10.20) naik mendadak ke (12.20) selamat mencuba !

1y ago

Calla flavour apa sis ambil?