naikkan hb

Mcm mn nak naikkan hb . Jenuh dah makan bayam , kangkung , jambu , betik tapi turun lg adalah yg last cek 11.1 smlm cek 10.8 . Padahal xminum pun teh kopi nescafe tu semua . Minggu dpn kene amek darah kat kkia . Awal2 ritu cantik je 12.9 . Bila baby mkn besar mkn rndah hb . Nurse pun pelik . Kita punya diri ni lg la pelik ?

25 Balas

Kan. .mkn semua yg d saran kn x jln,xambil smua yg d saran kn pn xjln. . Sy baru2 p kkia,sy lantak mnm nescafe sbb masa ank 1st sy mjn n mnm sti ms sy xnganduk,mmg baik2 shj,baby pn 2.98kg. . Yg second ni adduh,nescafe teh milo coklat 5bln sy xmkn. .tp hb makin trn..last minit sy try mnm nescafe. .hb sya naik lh x byk..8.7 ke 9.7. . Hrp2 minggu depan pergi ke 10@11 lah. .

5y ago

Kan sis . Bila balik ngadu kt mak . Mk ckp tu smua normal sbb kita dh share dgn bby mmg la ada kurang . Jnji kita mkn je buah hr2 sayur hijau jgn tinggal . Sbb sy xde pun tanda2 anemia tu walau pun drop . Sy ckp jgk kt misi tu smua tu sy xde . Knp ttp jgk drop . Dia ckp mgkn amek drh kt jari ni skt so xleh nk detect . Nextweek g kkia amek drh guna botol . Tgk mcm mn result

normal sis, saya pon gitu. nurse kata normal, baby makin besar hb makin turun. dia tukar ubat dr femmurous fumarate kepada zincofer, hb dh naik balik 12, dia tukar le obimin plak. cuma tu lahh, saya lg prefer kapsul dr pil 😂 tp dh nurse bg, telan je lah walaupun nk termuntah

5y ago

ada jugak nurse centu ehh. kita yg memgandung ni lg la sayang nyawa sbb ada dua nyawa nk jaga 🤦🏻‍♀

Boleh cuba amal MKDI sis. Sy pun masa ngandung haritu hb low. Mcm2 makan itu ini. Last2 try consume MKDI ni, alhamdulillah naik. Nurse pun tegur sy. Hehehe http://www.ibudihatiku.com/sitinurnazihahMKDI

Nurse ada pesan vitamin yg klinik bagi jangan skip, kena mkn klau tak hb tak cantik. Sambil2 tu jga pemakanan, tido jgn lewat.. Boleh try mkn daging kambing, minum air limau kasturi ke..

5y ago

Seeloknya masa nk ambk vitamin, 2 jam selepas mkn or 1@2 jam sebelum mkn..

Hb sya 13+, now 31 weeks, hb xpernah bawah 12.. Smua bnda saya makan.. Tak ada spesifik mknan. Tpi bnda konsisten yg sya bt sya mkn ubat dri kk ikut masa dn mkn semasa prut kosong.

sye msok trimester 3 ni hb drop trok..mcm2 ubat mkn xjln jgak..bru2 ni sye mkn kurma je..ubat sye da stop tros naik hb sye..tnggl 3 mnggu je lgi nk branak ni mnx2 la hb cntik je xdrop lgi

5y ago

Semoga dipermudahkan segala urusan awak ye sis .

Ntah sya arytu hb 10.0 , than 2minggu check 12.2 , selama 2minggu uh sya just makan Tembikai dengan air susu calpis , make sure air kosong jgn tinggal 😅 takot kencing kotor .

5y ago

Bdn kita smua lain2 kan . Mcm awak senng je . Mcm sy ni buah jmbu hari2 mkn . Sayur kangkung bym pun sama . Tp xtau kt mn silap nya mgkn xserap sepenuhnya .

Sy beli supplement Iberet di farmasi. kKIA bekalkan Zincofer,tp sll muntah. Bila ambik iberet, cantik je HBg. Mesti 11.0 ke atas. Tp kalau bacaan x kurang 10.5,ok tu

Sy minum jus delime kadang minum air lemon.. Baru naik byk, sblom ni mkn ubat yg nurse bgi maintain jea bacaan dia 11.2..pas amalkn minum dua jus ni ok dah 11.8..

5y ago

Jus delima tu banyak jenis sis?yang mcm mna punya. Sya pun hb low juga 😞

Jambu batu and kurma sis. Time sy preg sy makan kurma hari2. Alhamdulillah naik sampai 13 last sblm bersalin. Ubat tambah darah sy takde mkn lgsg.

5y ago

Oo yeke. Sy time preg hari2 mkn kurma sbb tiba2 suka dgn kurma. Kalau ada kencing manis tak blh mkn slalu kan. Kurma n susu kambing hari2 sy mkn n mnum. Anggur, bayam. Klau ubat mkn dgn jus oren doktor pesan.