parenting

Mcm mana parent handle ank yg lahir jarak dekat ya?

7 Balas

Anak saya 1st 5y...2nd 4y...3rd 3y...4 1y6m... Mmg penat.. Mmg terkejar.. Tapi kene belajar utk disiplinkan anak... Waktu tido... Main.. Makan.. Kalau sakit yg berjangkittttt.... 😪 Yang penting.. Kene kenalkan anak pada Tuhan... Selalu ckp, Tuhan xsuka xakhlak mulia... Tuhan suka kalau kita kasih syg... Tuhan sayang orang yg sabar... jaga makan anak2... Waktu rehat anak2... Ajar mereka adab... Sungguh xmudah... Tapi itulah nilaian di sisi Tuhan utk ibu yg berkorban🤗🤗🤗🤗nanti besar merekalah yg akan bela kita.. Moga selamat dunia akhirat.. Aminnnnnnnnnn

kena ready dari segi fizikal dan mental sis🤣mcm sy ank sulung 5y,second 3y,baby skrg baru 2bulan lebih .. hari2 kami kena bgaduh la🤣stress tuh jgn ckp 🤦‍♀️nangis je x .. PENAT tuh yes sgt2 penat🥴kdang2 abg kaka bgaduh baby pun xbole tidur, nak kerja pun ssah 😂but still yg sulung bole di harap jg jaga adik bila sibuk .. cuma bila dorang dha start bgduh mami kena masuk cmpur 🤣

Sama jerr kita sis...tp sya jarak setaun2..ank sulung umur 10taun,no.2 8taun,no.3 6taun,no.4 3taun,no.5 1taun sebulan and dlm perut skg dah 5bulan..😍😍😍 rezeki sis..tp kita kna kuat kan semangat besarkn ank2 selgi kita sihat..kita ni kan supermom..😅😅😅

Kena pandai bahagi masa sis jangn stress jangn kurang tidur bila ada masa terluang ajak anak yang lain buat aktiviti seperti melukis membaca mengira dan lain2 .. btw i anak 3 sulung jarak 2 tahun anak no 2 ni jarak dekat sngt 6bulan da pregy balik 😊

Saya salah sorang yg lahir ank jarak dekat setahun 1 selama 3 tahun..maknanya ank saya memang tiap tahun lahir ..Agak mencabar juga nk jga diorang nie, tapi tue smua sekejap je smntra nk tggu diowg besar, da bsar insyallah dah boleh harap..

Ank sy beza setahun 2 bulan jer mommy...mula2 jer penat sikit, bile adkny dh besar, dh pndai main skali, alhamdulillah senang sgt nk jagany, dh mcm kembar lak...🙂🙂🙂

kena pandai handle...bahagia masa dan kasih sayang sama adil