Mual, Pening, Sakit Kepala

Mcm mana nak kurangkan rasa mual, pening dan sakit kepala masa trimester pertama ne ya? Sampai selera mkn pun rasa berkurangan. Husband pun ckp sejak preggy badan sy ada susut sikit. Risau kalau tak terjaga mkn minum sbb kurang selera mkn.

16 Balas

Normal sis. Alahan awal kehamilan.lama2 nnti hilang la.saya 6 bulan hadap alahan.dengan pening kepala,asyik mual2 tpi xmuntah. x berslera lngsong makan.berat turn mendadak 12kg.badan mmg susut sgt2.sepnjg 6 bulan alahan,saya x amik nasi langsung.saya hanya makan buah,biskut je

Cuba makan buah buahan sis. Contoh buah tembikai merah, tembikai susu, anggur. Jangan biar perut kosong. At least makan buah, segar je rasa tekak. Semoga sis dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti. Aamiin 🤲🏻💕

normal sis.. mmg xboleh buat apa. kalau nk kurg kn sakit kpala,letak myk angin. bab mkn plak,tgok pd slera sis. kalau xboleh masuk nasi,mkn mee/spagetti/pasta/roti dll. ikut apa yg sis boleh mkn. yg pnting ada mkn. jgn xmkn lngsung..

Iya sis.. semua tu normal. Kalau sis kurang selera makan, cuba amalkan makan kurma dan buah sebagai pengganti nasi. At least jgn biarkan perut kosong.

Sama sy sis turun 2kg.. nikmat nk mkn xde.. kalau dulu pantang nmpk kfc la mcd la semua nak.. ni pandang je siap laki perli lg.. xnk ke?? Hahaha hampeh

Awal kehamilan mmg camtu. Cuba minum susu, klu xjalan makan apa yg nk mkn. Tapi Saya pun turun few kgs mase memula hamil

sy dulu 1st trim selalu makan muntah. smpai turun 2kg. kena sabar skit je lg. masuk 2nd tri dah start makan mcm biasa.

sy msa trimstr ptma berat turun smpai 44kg je tinggal sbb x leh nak masuk mknan,tp paksa jugak makan

Sme la mse awal kehamilan dlu.. sy just amalkn mkn sikit tpi kerap alhmdulillah mnjdi

Sy berat turun dekat 8kg sbb alahan teruk..apa pn xleh msuk..#11wk #firstbaby