Pening HB low 9 jerr

mcm mana nak cpt tambah HB sebb 9 jer..ada cara lain selain mkn ubt,mkn syur bayam hati ayam?

30 Balas

jambu batu, hati ayam dan sayur bayam...kalau sis punya hb tak naik juga lepas makan semua benda tu...sis kena renung balik lah...makanan sampingan sis, contoh makanan yang sis makan di antara breakfast to lunch dan lunch to dinner...mungkin disana ada punca dia...kot2 sis ada minum kopi ke teh ke atau susu selepas makan ubat...doktor saya ada pesan...jangan minum susu selepas minum ubat iron...kalau nak minum pun kena jarakkan 3 jam dari makan makanan utama...kalau saya dulu, pakar pemakanan saya cakap kalau nak iron cepat serap, ubat tu minum dengan air hirisan lemon...dan lepas makan makanan hidangan utama, makan buah2an kaya dengan vitamin...buah paling kaya vitamin untuk iron ialah jambu batu, no.2 betik...

Jambu batu ngn kurma confirm naik punya sya hri tu mkn iberet tk naik pun hb trun smpaii 8.9, lpastu daa xambik iberet mkn jambu batu ngan kurma je 2 mnggu lpas tu hb naik 10.0 doc ngn nurse daa xbebel dia just ckp truskn pngmbilan cm tu

Mcm sy share kt sini hari tu. Sbb sy xboleh nk telan obimin. Kismis Dried apricot Almond Gajus Buah delima Oren sunkist Roti wholemeal tiap pagi 2 keping Kne mkn tiap2 hari. Xdpt semua at least ada ambil salah satu

Iberet folic....air pati delima gulsan...jambu batu...pisang...air rendaman kurma merah...nie saya makan masa hb low....alhamdulillah naik dgn jayanye...saya xdan nk mkn hati ayam, kerang semua...

Cuba buat air jus, jambu batu letak gula sikit cmpur ngn air sunquik oren blend skali mnum tme sjuk2 sdp juga.. Hrp2 hb naik laa

4y ago

Puan, menjadi x resepi air jambu + sunquick ni? Bacaan HB ok ke lps tu? Berminat juga nak cuba ni.

Saya baru ni hb turun jgk. Saya makan zincofer dgn buah oren..alhamdulillah ahad baru ni chek 12.6.

Sy minggu lps dah naik 10.4, harini turun 9.3. Mcm2 dah mkn, adoi xtau nak mkn byk mn lg dah

Sis try jus mamariam..hb akan naik..sy low jgk..tpi lpas minum jus mamariam, hb makin naik..

Cuba minum susu ni. Sy amalkan ni. Alhamdulillah.. hb sy cantik je. 12.5 maintain..

Sy mnom limau ais slalu bru naik.. Tp..kurgkn manis.. Tkot kencing manis plak..