Hb low. Apa tips dari mommies?

Hye mommies.. nak tanya apa tips ya nak naikkan hb. Start second trimester smpai skrg da masuk 28 week 3rd trimistee hb still 10.7-10.9 je. Dah try mkn hati ayam, syur bayam minum susu still xjalan. Ubat pun skg da naik smpai 3biji sekali. Pnt sangat tiap 2minggu pg klnik.

11 Balas

act hb nih bergantung individu tuh..tak semua antibody org sama..walaupon mcm2 dh try makan tpi still drop hb tuh...bertabah ler mummy ea... mummy klaw bolh cube elak makan n minuman berkafein,mee,roti,fast food..banyakan makan yg plain jer..memang agak struggel tapi mana thu sedikit sebnyk membantu..

Cuba jus delima.. tapi better perah sendiri sahaja. sebab if beli kat pasarraya risau Ada campuran gula. Cuba amalkan juga minum susu HL setiap pagi and setiap kali nak check up. Susu HL Ada folic acid. so sangat membantu Dalam normalkan hb. semoga next check up Hb normal ye sis

makan sayur bayam jak sis dengan hati ayam..confirm berkesan..sayur bayam tu bagus untk hb..sbb sy semenjak amal kan sayur bayam hb sy ok setakat ni..dan makan makanan y berebus contoh ikan rebus ayam rebus..dan minum jus buah2an mcm sunquik tu..

11mo ago

ooo..kena rujuk nurse atau dokter tu sis apa step2 y patut lg .. atau pun cuba try google apa2 lagi makanan y berkhasiat untk masalah sis

Sis try minum susu kambing lazz.. sy minum dr start tau pregnant smpai skrg 3rd trimester alhamdulillah hb maintain je and 2 kali minum air gula xsangkut pn Gdm

11mo ago

Good luck sis 😊 hopefully lepas ni okey ye

Blh try pati delima gulsan atau susu hl sis. Minuman kafein tu klau blh elakkan. Blh minum tp jgn hari2. Bln lepas hb sy 11.9, bln ni naik 14.8 ☺️

Saya amalkan sunquick,, telan ubat minum sunquick sejuk tanpa gula Alhamdulillah berkesan maintain ja hb smoga dipermudahkan urusan kita semua 😍

saya mula2 hamil hb low jugak 2 minggu lepas hb sy 10.4 lepas sy ambik vitamin tambahan brand pinklady alhamdulillah hb sy naik 13 lebih hb sy cantik

11mo ago

Farmasi ada jual ke

tak boleh buat apa kalau still tak naik. dah makan mcm2. saya skrg dah 32w dah kena suruh refer hosp utk masuk ubat pakai branula tu. redo jelah

11mo ago

samalah sis.. Sy 31w Bru start Harini msok ubat.. hb 10.3 n Dr ckp zat besi tnggai 8 ja dlm badan... ad 3 hri LG untuk terus msokkan ubt

Sy pun kes sama. Makanla apa pun hb drop. Bila cek, sy positif talesemia. Ini juga faktor sbb hb susah nak naik. Better puan cek dulu.

https://vt.tiktok.com/ZSL2G8CLb/ Try ikhtiar minum ni awak. Ramai bg feedback hb jadi cantik lepas consume 🥰