sape kt sini anemia

Hb low jer...apa kaedah yg berkesan utk cpt kn naik hb..mkn ubt yg doc kasi pon xmnjdi..??n cpt sngt letih n pning

26 Balas

Sy amalkan makan buah anggur.. Skrg alhamdulillah ok.. atas pagar jela selalu.. Dan jangan tinggal vit doc bagi.. Sy skrg makan zincofer.. Start dari kandungan 5bulan doc tukar vit.. Mula2 tk jd jgk bila dh mkn anggur now darah 6minggu ok.. Ada jgk misi bg obimen, sebulan makan turun teruk balik.. Now still dgn zincofer n anggur..

Makan buah delima 1biji sblm nk pi Check up...klu Tak Amal kan makan sayur bayam hari2.saya check masa kandungan 22minggu dulu pun HB tiba2 turun dari 12.9 pi 11.7 tu pun nurse dh bising...lps tu sy Amal kan makan buah delima,jambu batu Dan sayur bayam...HB cantik Naik stsa dlm bacaan 13 sampai skrg masuk 28minggu.

Same la dgn sy.. hp Dari 10.8 Kini Dan jdi 7.8.. dah la baby first.. xde pengalaman ape2 Lagi..mcm2 dah mkan..makin rendah Ada la.. ubat klinik mkan.. jus mamariam Makan..kismis Makan..jambu batu Makan.. bayam Makan..kerang Makan.. adoii tpi makin turun pulak

Cuba try ubat iberet folic 500.. Kotak wrna merah... Sy dulu pun hb rendah.. Every 2 week check mesti bacaan turun.. Last2 try iberet folic ni,, kakak ipar suggest... Mmg cepat naik hb.. Tapi urine akn jd ada hijau2 skit, dgn faeces akn warna sgt gelap....

Sy ada anemia.. n d cek da talismia carrie minggu2 cek hb paling tinggi 9 or 8 saja.. tp syukur time branak ok juga.. jgn stress sis.. sy ubat klinik muntah sy makan obimin saja.. makan sayur bayam brokoli and minum red deats hari2 compom naik hb

Sya anemia, smpai kna injection cosmofer 8kli berturut2 kt punggung..tp mcm kes sya ni, da cba smua tp xberhsil..jln akhr wktu chck hb, mntk dia amik kt vein..bkn kt jari.. sbb dia akn ada beza.. mcm sya dri 8 naik ke 10.7

Makan iberet 1 biji sehari sebelah pagi setiap hari. Makan pil mesti dlm keadaan perut kosong dgn jus. Saya ada kencing manis.. Jdi saya minum bersama jus perahan 1 biji lemon. Alhamdulillah naik hb saya dri 10.8 ke 11.4.

Kite geng.. Sya dh 7bln..skrg sya amalkan minum air rebusan longan kering, kurma merah, goji, rose bud, gula batu n mkn jambu batu.. Alhamdulillah dah xkne bebel ngn nurse 😉

Minum jus mamariam, blh cari di fb.. Saya makan hb makin elok naik berbelas dari 9 .. Rasa kuat dan cergas dari sebelum ni.. Baby pun aktif.. Doktor dengan misi pn ckp jus ni ok

5y ago

sis awk minum jus tu saje atau pil ubatab asid folid still amalkan jugak

saya pun anemia in pregnancy. Dari ank sulung dan yg kedua ni. Sama jgk makan ubt pun tak naik hb. Rasa dh mkn ikut rules dah tp tetap susah nk naik hb.

5y ago

sangat stress,tgk org lain sng ja naik hb 😭