Risau Belum Mengandung

Masuk ni dah bulan ke 3 bulan and 3 kali period..kawin lewat.. Umur pun dah 31 risau sangat x sangkut2 lagi.. Ade org suruh urut naik kan peranakkan.. wajar ke? Ke sebabkan cara hidup lampau sbb saya seorg perokok tp x la tegar mane.. Merokok suka2 n skrg dah lame stop.. Org cakap memgandung dalam usia mcm ni berisiko.. Suami plak muda 8 tahun dr saya.. Macam putus harapan sangat??

31 Balas

Bkn psal merokok kot.. Cuba berurut dlu..bg naikn peranakn.. Kdg kte wat kje berat dlu..xsedr peranakn trun ker ape... Sbb tu kte nie org puan mk² larang angkat yg berat².. Xkire dh kawen ker blom.. Dalaman kte kna jga jgk.. Pngalmn sy..sbb mk sy mngurut org bsalin.. Ade yg pas berurut terus lekat.. Dn ade jgk yg mnyalahkn mk sy sbb mngurut perot die..die hamil (tu sbb die xready lg nk hamil tuk ank no2..mai mngurut sbb perot sakit peranakn jtuh) tp rezeki tu allah jer yg berhak nk bg kt kte ker x... Kte usaha doa tawakkal jer... Pstu kte cuba usaha gk cara lain.. Inn sya allah.. Allah permudahkn..

5y ago

Mngurut bkn tuk bsalin jer sis.. Urutan bdn bgus jgk..sbb bdn kte penat krja... Kna la rehat dn betulkn urat sume... Mk sy dduk di Klang...

jangan stress sis , sy perokok tegar sebulan lepas kawin dh lekat , wlaupun belum bercadang nak mengandung , sbb masih merokok waktu tu , kandungan masuk 4bulan bru betul² berenti dengan support dari kk kempen berenti rokok , mmg stress dan sedih kesian anak dpt mama mcm ni . ALHAMDULILLAH Allah masih lindung selamat melahirkan baby girl mingu lepas sihat sempurna , Allah tahu waktu yg tepat untuk kita , be strong ya sis .. ❤️

5y ago

thank you 🙋

Sy kawen umur 23 sis.. smpai umur 31 ni baru allah bagi rezeki mengandung.. umur 31 ok lg kalau mengadung, Don't worry.. kalau sebelum ni sis amalkan gaya hidup yg tak sihat... Cuma tukar ke gaya hidup sihat.. tgk berat badan ok x BMI nye..kalau x ok diet.. cut sugar.. fastfood..proses food.. junk food.. banyak mnum air masak... Kalau sis rasa ade masalah jugak..boleh pergi klinik pakar utk buat checkup tahap kesuburan...

5y ago

Thanks sis

Sama la kita sis.. Sy pun kawen sama umur dgn sis. Husband muda 4 thun drp sy. Dkt 2 tahun jgak la sy ttc... Ni baru lekat. Mmg risau sbb faktor umur. Bila p klinik tnya, dktor bebel ckp sy muda lg. Last2 sy p mengurut, sy beli mcm2 ubat utk mengandung... Alhamdulillah la berkat sabar tu akhirnya ada jgak rezeki. Jgn putus asa ye sis... Cuba & cuba lg. Blh dikatakan sy tiap2 bln menangis kalau period. Risau sgt2...

5y ago

😭😭😭😭😭

Tak perlu lagi berurut peranakan takut salah cara apapun kena tnya doc tp kalau nak berspa boleh rajinkan bersauna n bertangas. Amalkan gaya hidup sihat jgn stress n ambil folic acid beli kt guardian. Plg bagus check hari subur pakai apps atau beli ovulation test. InsyaAllah sama2 husb dekatkan diri dgn Allah. Semoga sis dikurniakan zuriat 😇

try urut peranakan sis.. nanti tukang urut tu akan betulkn peranakan. sy pegi urut baru bulan lepas makcik tu betulkn peranakan sy bg terletak balik, alhamdulillah skrg dh pergnant bru msuk 6weeks.. kadang kita xsedar kita buat kerja angkat benda berat2 effect kita punya peranakan. sy dah setahun lbih kawen ni first lekat

5y ago

Thanks sis.. Sy pon ingat nak urut jg

Sy kawen umur 29...first pregnant sekarang ni di umur 32....xkesah kawin awal ke lmbt.. Dpt ank cepat or lmbt... Tuhan tau waktu yg terbaik... Teruskan berdoa... Sambil ikhtiar jugak... Jaga makan... Mengurut..... Mulut org tu biar je..... Kita hdup bukan diorg nk tanggung.. Diorg bercakap ja

Saya kahwin bulan 1 tahun ni dan umur 34 dik....skrg mengandung 7bulan ,memang ada yg ckp kat saya umur2 mcm saya susah nk lekat...saya senyum ja .Rezeki tu dari Allah dik...insya Allah ,usaha dan doa itu penting.

5y ago

Thanks sis.. Harap rezeki allah akan jd milik sy and suami jg.. Masing2 suke baby.. 😭

Baru 3 bln sis xpe xyah risau..ad je rezeki nnti...try urut n makan asid folic...kira kitaran haid sis untuk tau hari subur...n guna test utk tau time ovlasi sis...insha Allah...Allah mudah kan..

Belum rezeki lg tu sis .. Sabar ya.. Klu nk kata sbb merokok kawan sy perokok tegar pun ank 6org kcik2 lg.. Sis cuba amalkan mkn kurma n susu kambing setiap hari pg dn mlm .. InshaAllah menjadi ..