demam kuning

Masuk harini 27 hari baby adam demam kuning. Ada tips tak nak cepat turun kan demam kuning tu.... ?

26 Balas

ank no. 3 sy prolong jaundice.. hmpir 2 bln. Bacaan xtinggi smpai perlu warded tp lmbt turun..mcm2 try tp xjln jg. Nyusu mmg set jam setiap 1 jam sekali...sgt penat...last2 refer pakar, mcm2 la prosedur...amik darah, masuk tube ikut salur kencing...😭😭...bayangkn ank xsampai 2bln dimasukkn tube ikut salur kencing....mmg ibu yg nanggis dulu.. tp alhamdulilah...doktor ckp hati bby ok, kuman pn xde dlm air kencing...so far semua ok katanya. Doktor nasihat sy utk stopkn susu badan dlm 2 week, dn minta bg susu formula..dh ok continue balik BF...yg sedihnya doktor ckp jaundice bby sy adalah disebabkn susu ibu...😰 Tp Alhamdulilah..seminggu pastu dh bebas jaundice.

4y ago

Bkn semua ubat berak tu jenis herba. Asben beli kt klinik swasta, bkn yg tradisional punya...bole cuba bisacody, yg ni bkn herba..🙂

Mcm sy dlu ank prtama kuning tinggi ... nyaris2 nk kene tukar drah ... sbb drah sy O ... xserasi dgn ank ... 3kali kluar msuk hospital ... hospital yg brlainan ... bg mandi teh cina xmnjd ... last2 sy cube mandikn dgn sayur kucai ... alhamdulillah kuning ank sy trun ... sis amik sayur kucai ... ramas2 kn dlm besen yg berisi air ... lpastu rendam n mndikn adam ... klu serasi , insyaallah kuning adam akn trun ...

5y ago

Sama2 kasih ... klu time pg , sblom g klinik check kuning , bg adam mndi sayur kucai tu dlu ...

Saya dulu ada anak sakit kuning juga,,,awal2 risau doc cucuk dia punya kaki hari2 kiri kanan,hari2 nak tengok dia punya kuning,bawa pegi hospital kl kuning tu takdee,,cuma doc bagi tau,,kalau kuning tu tak semua badan tu okey jeee,,sikit2 jaaak,,,,yg penting banyakkan minum asi dan jemur dia dipagi hari,cepat turun tuh kuning,,,jgn biarkan dia tiduur jee,pasal baby kuning dia asyik tidur dan tak mengenal punting

Cube makan anggur hitam xde biji sebanyak yg boleh dan bagy baby minum susu badan..kalau baby susu botol masuk kan dalam mulut dia sikit air anggur tu..sbb anak saya hampir kene tukar darah kuning tinggi..dan 4 hari dah normal

Anak saya sebelulan sis , sis try mandikan dgn air daun kucai . Bg minum air sengkuang cina ( beli buah pastu sis perah airnya) , bg mndi air kelapa muda , bg makan air anggur hitam , bg mndi sirap . Try satu2 sis . Berapa kuning anak sis ?

5y ago

Baby saya dah 7 hari kuning. Bacaan skrg 257.. risau sgt sbb smkin naik hari demi hari

Ank sy pun prolonged jaundice.. Sebulan baru turun.. Puas cr cara nk turun kan kuning sbb stiap kali check kuning mest tinggi.. Last2 sy mandikan dgn air sirap alhamdulillah serasi n kuning turun byk.. Moga anknya cpt turun kuning ya..

5y ago

Terima kasih. Akan saya cuba 😍

Susu kambing boleh cepat turun kan kuning. Tapi, jgn suapkan dekat anak. Mak nya yg kena minum. Nnt anak akan dapat melalui susu badan maknya... cuba lah. Lagi elok minum susu kambing yg fresh.

5y ago

Boleh je. Cuma klu nak cepat kesannya, elok minum yg fresh. Klu dah takde, ok je. Asalkan susu kambing...

ikut nasihat doc... just continue bf to bby..bg de byk kencing dan berak.... jgn stress ok (klu stress susu sket) keadaan cm ni mmg cepat stress just think for ur cute bby and bby healthy. ok. tc.

Ank sy yg lepas2 2x sy bagi minum perahan jus anggur hitam,. Alhamdulillah simnggu dh ok,. Sekarang ni sy 7bln dah srt mkn anggur hitam dgn kismis hitam utk elakkan bby kena kuning yg tinggi.

5y ago

Terima kasih. Akan saya cuba😍

bagi susu sekerap yg bole. sejam sekali. bile die kencing berak akan turunkan kuning. baby kuning mmg akan tidur je. kejutkan die. ibu jgn makan lada hitam, halia, kunyit ☺️

5y ago

same same ♥️