Demam kuning

Saya bersalin 18/12/2020 hari tu, 23/12 baby dah start demam kuning. Skrg baby dah 11 hari masih demam kuning lagi. Ada siapa siapa yg sama mcm sye tak, sbnarnya bpe lama yea demam kuning nie nak hlang#mommybuntu

19 Balas

Demam kuning ni dah perkara biasa untuk baby sekarang ni, kalau dah kerap susu, insyaAllah nanti reda la tu. Tp kalau nak guna kaedah traditional, pastikan bukan yang beri makan/minum terus ke baby. Kalau guna daun ke apa ke untuk mandikan baby pun boleh, tapi kena tahu risiko yang kulit baby ni sensitif, sekali dah naik ruam ke apa memang payah nak turun. Jadi kalau nak selamat, susu ibu ajela. Semoga baby cepat turun kuningnya & dipermudahkan urusan buat ibunya 💪

kerap bg susu ke tak? baby jaundice ni suka tidur, kena kejut bgun stiap 2 jam. jd ibu kena rajin, perkataan malas kena buang jauh2. tahu ke tak jika bacaan kuning tak terkawal boleh bg effect buruk pada baby? biar baby kerap berak kencing setiap hari, tu saja cara kuning turun. susu wajib bg dgn kerap. nk ikut apa2 petua, make sure petua tu awak yg amalkn bukan baby. usus baby terlalu kecil & terlalu 'mentah' utk hadam benda asing kcuali susu ibu or susu formula.

3y ago

Minum susu tak ada msalah, semua ok jer, lagi kuat mnum susunya. Saya bg susu stiap 1 jam. Cara yg sama saya amalkan dari anak first lagi sikit sikit kjut baby bg susu kan. Cuma yg kali nie lama skit kuningnya tak mcm kakaknya, kakaknya dulu demam kuning 2 hari jer. Harap harap cpt lah hlang demam kuning nie. 🤲🏻

sy anak genap sebulan baru hulang kuningnya.. skrg klinik nak bawah 5 bacaan kuning anak. gigih ye nak dpt bacaan 5 tu.. last check kuning 4.8 sipi2 je. tp alhamdulillah sepanjang anak kena kuning tu dia masih aktif, buang air besar kecik mcm biasa.. baby kena kuning ni kuat tido.. kena kejut susukan 2-3jam sekali.. lg byk baby mmbuang.. lagi cepat hilang kuning insya Allah.. moga dimudahkan urusan 😊

3y ago

cuba cari air herba cina untuk kuning.. mandikan.. insya Allah membantu..

sya mcm bby saya juga.. 1 minggu demam kuning. mula bacaan 11.9, dh nk masok ward dh masa tu tpi tak jdi sbb belum genap 3 hari.. doc suruh balik.. nurse ada ckp jngn mkn halia,kacangma dn kunyit tkt nnti makin naik bacaannya.. balik2 rumah terus mak mndikan pakai daun(entah saya tak ingt nama daun tu).. syukur bacaan semakin hari semakin menurun.. syukur lepas 1 minggu baby dh tak demam kuning lagi

klau ank sy ada kuning jgk Lahir 21/12/2020.. bg minum susu byk2 dgn air sengkuang..beli sengkuang lps tu hiris nipis2 rebus bg minum guna sudu kecik setiap pagi.. alhamdullilah dari 9.9 turun 6.0 dlm masa 5hari.. ni petua org2 tua la .tp tgk keadaan baby dlu.. kalau baby sakit perut lps minum kena stop.. ank sy okay je setakat ni..

ank sy lahir 22.12.20. sehari dok umah, misi cek ade kuning.. bacaan pertama 7 je. lpas tu mkin naik.. dok wad sehari. dpat keluar wad walaupun bacaan naik. dr 11.7 ke 11.9. esok nyer cek makin naik.. 12.. 14 skrg da genap 9 hari. kne pi cek lagi.

macam saya , si ibu jgn ckp makan panas lagi cth jamu , kunyit , halia , kerapkan bf baby . kalau tidur kejut je sis . dan saya kasi baby mandi air herba cina . boleh mintak suami carikan di kedai herba cina . utk kuning 😊

3y ago

Alhamdulillah , tkpe sis . kita ikhtiar , kerapkan bf jugak ye . take care . moga baby cpt hilang kuning . Aamiin 😊

anak sy nak dekat sebulan dh demam kuning. ada orang sekejap, ada yg lama nak hilang kuning ni. sy pun buntu. kesian anak asik kena cucuk ambil darah je. esok kena check lagi harap2 kuning turun bnyak. semoga anak puan cepat sihat.

3y ago

Tula, ksian kt baby asyik kne cucuk jer, Terima kasih, semoga anak puan pun cpt smbuh. pnat jgak rasanya time berpntang nie kne prgi KK bnyk kli plak tu😭

mcm anak saye dulu sebulan ade kuning kejap naik kejap turun bacaannye.mcm2 buat bagi kuning turun tapi tak turun2 jgk..tapi alhamdulillah selepas cucuk sebulan tu kuning hilang terus mcm tu je..

Mcm anak sy, sebulan dia kuning sis. Susah juga nak turun, cuma bila check kuning tu selang 3-4hari. Kuning baby dlm 9 mcm tu. bila masuk 1 bulan baru kuning baby turun 5.8.